StoryEditor

Radar bude, odkázal Biely dom Rusom

18.10.2007, 00:00

Radar v Čechách chceme, aj keď sú Rusi proti tomu. Tento postoj Spojených štátov sa nezmenil ani po včerajšom stretnutí členov NATO a Ruska v Bruseli. Američania odmietli zmraziť rokovania s Poľskom a Českom ako podmienku pre rozhovory medzi Washingtonom a Moskvou o tomto systéme v Európe. Rusi tvrdia, že základňa je namierená proti nim. Rokovania s Českom a Poľskom teda pokračujú.
Česká verejnosť je aj podľa posledných prieskumov proti umiestneniu radaru v pohorí Brdy, aj keď nesúhlas za posledné mesiace klesol. Vláda si však dala záležať, aby okolie vojenského útvaru, kde by radar mohol byť, príliš "netrpelo." Obce, ktoré sú vzdialené približne do 10 až 11 kilometrov, dostanú milióny korún. "Predbežne by mohlo ísť o 1,2 miliardy, peniaze pôjdu z ministerstva financií, rôznych investičných programov ministerstva pre miestny rozvoj, z ministerstva poľnohospodárstva a z Európskej únie," povedal pre HN Tomáš Klvaňa, vládny koordinátor programu protiraketovej obrany v Česku. Obce by mali vypracovať projekty, ktoré sa potom budú financovať z týchto prostriedkov.
V tejto súvislosti sa hneď objavili informácie o kupovaní si ľudí. Starosta Rožmitálu pod Třemešínem Josef Vondrášek je presvedčený, že keby nebolo radaru, nie sú ani dotácie. "To určite nie, kto by sem chodil," povedal pre HN Vondrášek. Napriek tomu však jeho ponúknuté peniaze neodmietne. "Pripravili sme asi 19 projektov -- na vybudovanie kanalizácia, na opravu komunikácií, potrebujeme opraviť škôlku, alebo trochu podporiť rozvoj cestovného ruchu." Vondráškovi najviac prekáža prítomnosť cudzích vojakov v Česku.
Starosta obce Spálené Pořičí Pavel Čížek s ním však nesúhlasí. "Okolité obce boli zanedbávané, mnohé nemajú kanalizáciu. A zrazu tu majú postaviť zariadenie najmodernejšej technológie. Štát si asi takúto hanbu nemôže dovoliť, je to racionálne riešenie," povedal pre HN Čížek. Jeho obec asi jedna z mála proti radaru neprotestuje. "Dôležité je, že to nebude škodiť zdraviu ľudí a životnému prostrediu. K bezpečnostno-vojensko-medzinárodným otázkam sa vyjadrovať nebudeme, to nám neprislúcha, budeme rešpektovať rozhodnutie parlamentu." Peniaze z investícii chcú použiť na opravu infraštruktúry a na opravu základnej a materskej školy.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:10