Wikipedia
StoryEditor

Na mape sveta sa čoskoro zrejme objaví nový štát, obyvateľov čaká referendum

27.09.2019, 21:50
Autor:
TASRTASRpebpeb
Hlasovanie bude vyvrcholením desaťročia trvajúceho mierového procesu.

Vojnou spustošený autonómny región Papuy-Novej Guiney Bougainville usporiada ešte v tomto roku referendum o svojej nezávislosti. Oznámili to v piatok tamojšie úrady, ktoré citovala tlačová agentúra AFP.

Hlasovanie bude vyvrcholením desaťročia trvajúceho mierového procesu a všeobecne sa predpokladá, že sa skončí vznikom nového suverénneho štátu.

Naposledy pribudol na mape sveta nový štát v roku 2011, keď sa od Sudánu odtrhol Južný Sudán.

Referendum prichádza po komplikovanom 20-ročnom mierovom procese a desaťročnej vojne, ktorá sa skončila v roku 1998 a zanechala hlavný rovnomenný ostrov Bougainville zdevastovaný.

​Jeho hlavné mesto Arawa zostalo v ruinách a o život prišlo 10-tisíc až 15-tisíc ľudí. Išlo o najzávažnejší konflikt na tichomorských ostrovoch od druhej svetovej vojny.

Očakáva sa jasný výsledok

Úrady v papuánskej metropole Port Moresby nariadili, aby sa referendum uskutočnilo medzi 23. novembrom a 7. decembrom. "Všetky nevyhnutné prípravy na konanie referenda sú dokončené," vyhlásil predseda volebnej komisie v Bougainville.

Termín bol už dvakrát odložený, avšak na základe mierovej dohody sa referendum musí zrealizovať do začiatku roka 2020.

Hlasovacie právo bude mať približne 200-tisíc obyvateľov Bougainvillu, pričom rozhodnúť sa budú môcť medzi väčšou mierou autonómie a plnou nezávislosťou regiónu. Predpokladá sa, že za druhú alternatívu sa vysloví jasná väčšina voličov.

Výsledok referenda bude známy okolo 20. decembra, následne ho ešte bude musieť ratifikovať papuánsky parlament, pričom konečný verdikt závisí od konsenzu medzi ústrednou vládou a regionálnymi kabinetmi.

Nerastné bohatsvo aj stratená generácia

Obyvatelia Bougainvillu sú historicky a etnicky orientovaní viac na východ, smerom na Šalamúnove ostrovy než na západ, smerom k Papue-Novej Guinei. Mnohí z nich sú znepokojení súčasnou ekonomickou situáciu krajiny a prajú si pokračovať samostatne, píše AFP.

Podľa analytikov Bougainville disponuje bohatými zásobami nerastných surovín a zručnou staršou generáciou.

Región však vzhľadom na vojnové roky čelí viacerým problémom vrátane "stratenej generácie" nevzdelanej mládeže. Nachádzajú sa tam i rozsiahle kakaovníkové plantáže. Región zároveň pracuje na získaní práv na lukratívny rybolov od Papuy-Novej Guiney.

01 - Modified: 2023-06-29 10:14:18 - Feat.: - Title: Známy ostrovný štát môže zaniknúť, hrozí mu pohltenie oceánom. Ľudia chcú krajinu presťahovať do virtuálnej reality 02 - Modified: 2019-12-11 05:28:04 - Feat.: - Title: Na mape sveta pribudne nový štát. Obyvatelia o tom rozhodli v referende 03 - Modified: 2019-11-23 06:42:50 - Feat.: - Title: Na mape sveta môže pribudnúť nový štát. Jeho obyvatelia rozhodujú v referende
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:08