StoryEditor

Nemecko dnes oslavuje 17. výročie svojho zjednotenia

03.10.2007, 13:20
Autor:
SITASITA
Dnešné oslavy 17. výročia zjednotenia Nemecka sa konajú v meste Šverín. Slávnosť sa začala ekumenickou omšou v dóme hlavného mesta kraja Mecklenburgsko-Pomoransko.

K samotnému slávnostnému aktu očakáva krajinský premiér Harald Ringstorff asi 700 hostí z domova i zo zahraničia. Prísť by mala nemecká kancelárka Angela Merkelová, nemecký prezident Horst Köhler ako aj predseda nemeckého parlamentu Norbert Lammert. Predseda parlamentu by mal predniesť slávnostnú reč. V centre mesta sa následne uskutočnia veľké ľudové oslavy s početnými zábavnými akciami a vystúpeniami. Sviatok ukončí večer veľkolepý ohňostroj.
Zjednotenie Nemecka (po nemecky Deutsche Wiedervereinigung) sa uskutočnilo po páde Berlínskeho múru. Boli prevedené dôležité úpravy v zákonoch, ktoré umožnili fungovanie západonemeckej správy aj v bývalej NDR. Tiež bolo nutné urovnať niektoré spory so ZSSR a prehlásiť líniu na Odre a Nise za definitívnu hranicu. 1. júla 1990 bola medzi NDR a SRN vytvorená menová únia, pričom menou sa stala západonemecká marka. Formálne bola celá operácia dokončená 3. októbra 1990 a hlavným mestom zjednoteného Nemecka sa stal Berlín.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:28