Reuters
StoryEditor

Šefčoviča "grilovali" europoslanci. Chce posilniť úlohu parlamentu

30.09.2019, 14:30
Autor:
ČTKČTK
Šefčovič dnes zdôraznil, že chce docieliť, aby komisia viac ako doteraz rešpektovala vôľu EP.

V rámci vypočúvania dezignovaných eurokomisárov bol ako prvý na rade slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič, ktorý bol v budúcej exekutíve poverený riadením medziinštitucionálnych vzťahov a strategickým výhľadom.

Šefčovičova práca sa bude týkať priamo EP. Preto jeho vyjadrenia pred poslancami z výboru pre ústavné veci a z právneho výboru celý seriál takzvaných grilovaní eurokomisárov otvára.

Odbúranie byrokracie

"Je nutné, aby všetky inštitúcie veľmi rýchlo začali pracovať na znížení byrokratickej záťaže, za ktorú sme kritizovaní," povedal Šefčovič, podľa ktorého by za každý novo prijatý predpis mal jeden starý zmiznúť.

Byrokratická záťaž by podľa neho mala opadnúť okrem občanov predovšetkým pre malé a stredné podniky, ktoré ňou trpia najviac.

Na otázku europoslanca za zelených Daniela Freunda, či má pripravené normy, ktoré bude rušiť za takmer stovku nových avizovaných pre prvé obdobie vo funkcii, priamo neodpovedal. Jeho obavy o to, či sa Únia kvôli snahe o úzkostlivé dodržiavanie tohto pravidla nebude zbavovať aj dobrých noriem, sa pokúšal rozptýliť.

"V žiadnom prípade nebudeme znižovať naše štandardy," vyhlásil Šefčovič. Dodal, že zrušeniu každého pravidla bude predchádzať dôkladná analýza.

Posilnenie parlamentu

Princíp nezvyšovanie počtu únijných noriem označila za jednu z priorít pre jeho prácu sama budúca šéfka komisie, ktorá v poverovacom liste zároveň hovorila o pláne posilniť úlohu europarlamentu pri navrhovaní spoločných európskych zákonov.

Šefčovič dnes zdôraznil, že chce docieliť, aby komisia viac ako doteraz rešpektovala vôľu EP, ktorý sám zákonodarnú iniciatívu nemá. Ak prijme väčšina poslancov uznesenie s cieľom navrhnúť legislatívny akt, komisia ho prevedie do záväzného návrhu, uviedol Šefčovič.

Povedal tiež, že chce viac spolupracovať s národnými parlamentmi, ktorých názory chce dopredu zisťovať. "Červené karty sú veľmi prípadné," vyhlásil o nástroji, ktorý umožňuje parlamentom členských štátov vetovať únijnú legislatívu a ktorého fungovanie chce podporovať.

S problematikou má skúsenosti

Politik, ktorý tento rok neúspešne kandidoval na funkciu slovenskéhoh prezidenta, je podpredsedom v končiacej komisii vedenej Jeanom-Claudom Junckerom, kde má na starosti energetickú únii.

Téma medzinštitucionálnych vzťahov mu však nie je cudzia, lebo za ňu zodpovedal v prvej polovici tohto desaťročia v predchádzajúcom exekutívnom tíme Josého Manuela Barrosa.

Šefčovič tiež prisľúbil, že vytvorí verejný register, v ktorom budú faktické podklady pre návrh každej novej regulácie či pravidla vyplývajúceho z komisie. Zásadný podiel práci na obsahu registra bude podľa neho spočívať na expertoch zo Spoločného výskumného centra, ktoré vykonáva pre komisiu vedeckú prácu.

Niektorí poslanci sa pýtali, či v registri budú aj vedecké dôkazy pre potvrdenie kontroverzných rozhodnutí komisie, ako je napríklad povolenie používať herbicíd glyfozát, ktoré vyvolalo odpor časti európskej verejnosti.

"Všetci sa dozvedia, kde komisia získala vedecké podklady pre svoju legislatívnu prácu," reagoval Šefčovič.

Komisia je politicky zodpovedá Európskemu parlamentu a poslanci pri vypočutiach zisťujú, či majú komisári o svojich oblastiach znalosti, budú pri práci nezávislí a nestranní a hodlajú napĺňať priority stanovené von der Leyenovou.

Otázky pri celkovo trojhodinovom vypočutí kladú poslanci výborov príslušných k oblastiam, ktoré má kandidát na starosti. Zisťujú, či má politik o daných témach prehľad a aké sú jeho priority. Konečné slovo pri schvaľovaní celej komisie bude mať októbrové plenárne zasadnutie EP.

01 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-02-20 18:44:54 - Feat.: - Title: Moju pozíciu v Európskej komisii nemožno spájať s údajným pozastavením európskych platieb, tvrdí Šefčovič 03 - Modified: 2024-02-08 12:09:35 - Feat.: - Title: Riešenia pre poľnohospodársku politiku Európskej únie treba hľadať aj s farmármi, vyhlásil Šefčovič 04 - Modified: 2024-01-24 21:11:41 - Feat.: - Title: "Šéfka exekutívy sa na neho spolieha". Pellegrini podporí opätovnú nomináciu Šefčoviča na eurokomisára 05 - Modified: 2023-12-25 11:14:29 - Feat.: - Title: Únia vyplatila z modernizačného fondu vyše dve miliardy eur na energetické systémy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:20