StoryEditor

Testy nepotvrdili výskyt slintačky ani krívačky v Dorkingu

11.08.2007, 16:15
Autor:
SITASITA

Výsledky testov na výskyt slintačky a krívačky u dobytka na štvrtej farme v juhovýchodnom Anglicku boli negatívne, v dôsledku čoho bola zrušená trojkilometrová ochranná zóna okolo farmy, informovalo v sobotu britské ministerstvo životného prostredia. Hovorkyňa ministerstva pre agentúru AFP potvrdila, že výsledky testov nepreukázali prítomnosť vysoko nákazlivého vírusu u žiadneho z testovaných kusov dobytka z farmy neďaleko Dorkingu v grófstve Surrey.

Británia počas posledných týždňov potvrdila opätovný výskyt vírusovej nákazy slintačky a krívačky. Po pozitívnom náleze viaceré krajiny vrátane EÚ zakázali dovoz hovädzieho dobytka z Británie. Sama Británia zakázala vývoz dobytka, mäsa a mlieka a presun všetkých prežúvavcov v rámci krajiny. V krajine zavládli obavy, že by sa mohla zopakovať epidémia z roku 2001.

V roku 2001 v dôsledku epidémie slintačky a krívačky zlikvidovali v Británii približne 6,5 až 10 miliónov zvierat, čo výrazne poškodilo poľnohospodársky priemysel. Vláda vtedy v dôsledku krízy povolala armádu a preložila termín volieb.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:19