Reuters
StoryEditor

Trumpa chcú odvolať. Americký prezident hovorí o prevrate

02.10.2019, 07:25
Autor:
TASRTASR
Proces smerujúci k tzv. impeachmentu voči Trumpovi sa začal na základe sťažnosti utajeného informátora.

Americký prezident Donald Trump v utorok odsúdil vyšetrovanie v Snemovni reprezentantov, ktoré môže viesť k ústavnej žalobe (impeachmentu) proti nemu, a označil to za "prevrat". V stredu o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Trumpove výroky nasledovali po tom, čo jeho minister zahraničných vecí Mike Pompeo odmietol ako "neprípustnú" požiadavku niektorých výborov snemovne, aby päť bývalých alebo súčasných zamestnancov ministerstva vypovedalo v začatom vyšetrovaní obvinení voči Trumpovi.

Ten podľa obvinení zneužil svoj prezidentský úrad, keď žiadal Ukrajinu, aby hľadala "špinu" na jeho rivala v prezidentských voľbách v roku 2020, Joea Bidena. Pompeo dokonca odkázal dolnej komore Kongresu, že opozičná Demokratická strana sa pokúša "zastrašovať" a "šikanovať" zamestnancov jeho rezortu.

"Každý deň sa dozvedám nové a nové veci a prichádzam k záveru, že to, čo sa deje, nie je impeachment, ale PREVRAT," uviedol Trump na Twitteri.

"Jeho cieľom je odobrať ľudu moc, HLAS, slobody, druhý dodatok, vieru, armádu, pohraničný múr a práva, ktoré dal Boh občanom Spojených štátov amerických!" napísal prezident.

Demokrati zareagovali na Pompeove tvrdenia a obvinili ho, že nespolupracuje a bráni vyšetrovaniu. Podľa amerických médií demokrati už naplánovali výpovede najmenej dvoch diplomatov, ktorí boli priamymi účastníkmi kauzy na Ukrajine.

Proces smerujúci k tzv. impeachmentu voči Trumpovi sa začal na základe sťažnosti utajeného informátora. Podľa neho Trump v júlovom telefonáte vyvíjal nátlak na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby mu zaobstaral politicky užitočné informácie o bývalom demokratickom viceprezidentovi Bidenovi.

Ten bude s najväčšou pravdepodobnosťou súperom Trumpa, keď sa bude v budúcoročných prezidentských voľbách pokúšať o znovuzvolenie.

Trump údajne v telefonáte žiadal, aby Ukrajina "vytiahla špinu" na Bidena alebo jeho syna Huntera, pôsobiaceho v predstavenstve ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Burisma. Jej činnosť vyšetruje ukrajinský protikorupčný úrad.

Traja vplyvní demokrati v americkej Snemovni reprezentantov Adam Schiff, Eliot Engel a Elijah Cummings tvrdia, že minister Pompeo bol údajne pri telefonáte, keď Trump tlačil na Ukrajinu, aby očiernila jeho politického súpera Bidena.

Totožnosť utajovaného informátora je chránená zákonom, podľa doterajších správ v médiách ide o analytika americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA).

01 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:14