Reuters
StoryEditor

Severná Kórea napína svaly. Odpálila balistickú strelu

02.10.2019, 07:52
Autor:
TASRTASR
Raketový test sa uskutočnil len pár dní pred tým, ako sa majú obnoviť rokovania so Spojenými štátmi.

Severná Kórea vypálila v stredu podľa odborníkov jednu balistickú strelu z ponorky z vôd pri svojom východnom pobreží, informovala juhokórejská armáda.

Severná Kórea demonštrovala svoje schopnosti použiť jadrový arzenál len niekoľko dní pred obnovením rozhovorov so Spojenými štátmi o odstránení nukleárnych zbraní, napísala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Strela, údajne typ Pukguksong, bola odpálená o 07.11 h miestneho času z vôd pri východnom pobreží, z blízkosti mesta Wonsan, a smerovala na východ. Preletela približne 450 kilometrov v maximálnej výške okolo 910 kilometrov, spresnilo velenie juhokórejskej armády.

Veľká výška znamená, že strela bola vypálená z veľkého uhla - keby bola odpálená z obvyklého uhla, preletela by oveľa väčšiu vzdialenosť.

"Naša armáda monitoruje situáciu pre prípad, že budú vypálené aj ďalšie strely, a je stále v pohotovosti," napísalo velenie juhokórejskej armády v tlačovej správe zverejnenej agentúrou Jonhap. V

elenie zároveň vyzvalo Severnú Kóreu (KĽDR), aby prestala s takýmito akciami, ktoré zvyšujú napätie na Kórejskom polostrove.

Prezidentská komisia pre národnú bezpečnosť mala v Soule mimoriadne zasadnutie a vyjadrila silné znepokojenie nad odpálením strely.

Japonská vláda v stredu už skôr oznámila, že Severná Kórea vypálila dva projektily, ktoré boli zrejme "balistickými strelami" a jedna dopadla do japonských teritoriálnych vôd.

Jedna zo striel "evidentne dopadla do japonskej exkluzívnej ekonomickej zóny pri pobreží prefektúry Šimane", uviedol na tlačovej konferencii v Tokiu hovorca japonskej vlády Jošihide Suga, ktorého citovala agentúra DPA.

Japonský premiér Šinzó Abe nariadil ministrom, aby záležitosť prešetrili, dodal hovorca.

"Odpálenie balistických striel je porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a my proti tomu dôrazne protestujeme a dôrazne to odsudzujeme," povedal neskôr novinárom samotný premiér Abe.

K vypáleniu striel došlo deň po tom, čo prvá námestníčka severokórejského ministra zahraničných vecí Čche Son-hui oznámila, že Pchjongjang a Washington sa dohodli na obnovení jadrových rozhovorov na pracovnej úrovni, a to už od 5. októbra.

Dialóg o denuklearizácii sa zastavil po tom, čo vo februári stroskotal summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a vodcu KĽDR Kim Čong-una vo vietnamskom Hanoji.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 04 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy 05 - Modified: 2024-03-13 11:06:57 - Feat.: - Title: Polovica munície od Kima je podľa Kyjeva chybná. USA sa budú KĽDR v dodávkach vyrovnávať roky, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:50