Reuters
StoryEditor

Johnson poslal Bruselu plán, ako chce vyriešiť kľúčový problém, aby sa vyhol tvrdému brexitu

02.10.2019, 13:57
Autor:
ČTKČTK
Britský plán alternatívnej írskej poistky dnes v písomnej podobe obdržala Európska komisia.

Británia dnes odovzdala Európskej komisii dlho očakávaný písomný návrh na zmeny v brexitovej dohode. Týka sa takzvanej írskej poistky, ktorá je súčasťou textu.

Londýn podľa agentúry Reuters navrhuje odstránenie tohto problematického bodu, kvôli ktorému dohoda opakovane neprešla dolnou komorou britského parlamentu.

Poistka má byť nahradená inými opatreniami, ktoré však podľa britskej vlády nepovedú k colnej kontrole a vzniku fyzickej colnej infraštruktúry.

Plán podľa BBC počíta okrem iného s tým, že Severné Írsko by v zásade zostalo v jednotnom trhu pre tovar EÚ.

Británia chce urobiť kompromis a do Bruselu posiela konštruktívne a rozumné návrhy na riešenie problému okolo hranice medzi Írskom a Severným Írskom, vyhlásil dnes na zjazde Konzervatívnej strany britský premiér Boris Johnson, ktorý sľúbil, že na írskej hranici ani v jej blízkosti za žiadnych okolností nevzniknú kontroly.

Výzva na ústupky

Ministerský predseda vyzval Európsku úniu, aby urobila ústupky, lebo alternatívou je vraj odchod jeho krajiny z EÚ bez dohody. Opoziční labouristi Johnsona obvinili, že vyjednanie "rozvodovej" dohody nie je jeho cieľom.

Podľa Johnsona si celý svet praje "pokojné a rozumné" rozuzlenie dlhotrvajúcej snahy Británie opustiť EÚ, ktorú odštartovalo referendum z júna 2016. "A preto z EÚ odídeme 31. októbra, nech sa stane čokoľvek," zdôraznil.

Johnson povedal, že sa bude usilovať o dohodnutie podmienok odchodu so zvyškom európskeho bloku a že navrhuje kompromisné riešenie tzv. Írskej poistky, ktorá je súčasťou návrhu "rozvodovej" dohody trikrát odmietnutej britskými poslancami.

Cynický pokus

Podľa Labouristickej strany nie sú vládne plány tak, ako o nich informovali médiá, ani dôveryhodné ani životaschopné.

"Ide o cynický pokus pretlačiť brexit bez dohody. Boris Johnson nemá v úmysle a ani nie je schopný vyjednať dohodu či ochrániť pracovné miesta a komunity v Spojenom kráľovstve," uviedol tieňový minister John McDonnell.

Johnson povedal, že jeho ponuka na úpravu existujúcej brexitovej dohody je cestou ku kompromisu. "A silne dúfam, že naši priatelia to chápu a tiež pristúpi na kompromis," odkázal britský premiér na druhú stranu Lamanšského prielivu ohľadom svojej brexitovej ponuky.

"Pretože ak sa nedohodneme kvôli niečomu, čo je v zásade technická debata ohľadom presnej povahy budúcich colných kontrol, potom nech nie je pochýb, že alternatívou je odchod (z EÚ) bez dohody," pokračoval Johnson. Neriadený brexit si vraj Británia nepraje, ale na taký variant je podľa premiéra pripravená.

Odchod už o mesiac

Britský odchod z EÚ je aktuálne v pláne už za 29 dní a brexit bez dohody je východiskovým scenárom tohto procesu. V Británii ale už niekoľko týždňov platí zákon, podľa ktorého by vláda musela k realizácii odchodu bez dohody získať výslovný súhlas parlamentu.

Inak zákon prikazuje kabinetu dojednať nový odklad brexitu.

Premiér Johnson takýto postup odmieta a v septembri vyhlásil, že by radšej bol "mŕtvy v priekope" než žiadal EÚ o ďalšií odklad. Svoj dnešný prejav zakončil slovami: "Poďme dokončiť brexit. Poďme našu krajinu zjednotiť."

Typický Johnsonov prejav

Podľa komentátorov bol prejav plný optimizmu, ale chýbali v ňom konkrétne oznámenia, či už ohľadom plánu na dojednanie brexitovej dohody alebo vnútropolitických tém.

Novinári si tiež všímali to, že v porovnaní s úryvkami vypustenými do médií s predstihom, bol tón jeho vystúpenia o niečo miernejší voči EÚ, a že Johnson napríklad neopísal svoj plán pre írsku poistku ako "finálnu ponuku".

"Klasický ľúbivý prejav pred konferenciou konzervatívcov v podaní Borisa Johnsona. Oplýval optimizmom a improvizovaným humorom, ale bez akejkoľvek novej politiky a takmer bez podrobností k jeho ponuke na brexitovú dohodu. Sála bola nadšená, ale v Bruseli, kde to (Johnson) najviac potrebuje, bude mať nulový efekt," zhrnul premiérovo vystúpenie hlavný politický reportér bulvárneho denníka The Sun Tom Newton Dunn.

01 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 02 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 05 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:43