Reuters
StoryEditor

Kandidát na prezidenta USA Sanders prekonal infarkt

05.10.2019, 14:48
Autor:
ČTKČTK
Senátor za štát Vermont vyhľadal lekársku pomoc v utorok po tom, čo počas jednej z predvolebných akcií pocítil nepríjemnú bolesť na hrudi.

Americký senátor Bernie Sanders, ktorý chce za demokratov budúci rok kandidovať v amerických prezidentských voľbách, tento týždeň prekonal infarkt.

Podľa agentúry AP to v piatok potvrdil jeho volebný štáb po tom, čo bol 78 ročný politik po takmer troch dňoch prepustený z nemocnice v Las Vegas. Sanders na twitteri odkázal, že sa čoskoro vráti do kampane.

Senátor je v dobrej nálade

Senátor za štát Vermont vyhľadal lekársku pomoc v utorok po tom, čo počas jednej z predvolebných akcií pocítil nepríjemnú bolesť na hrudi.

Pracovníci Desert Springs Hospital Medical Center v Las Vegas mu následne pomocou dvoch výstuží ošetrili zúženú srdcovú tepnu.

Sandersov tím už pred troma dňami uviedol, že senátor "komunikuje a je v dobrej nálade".

Podľa zdravotníckeho personálu bol zvyšok jeho pobytu v nemocnici pokojný, pričom sa očakáva "dobrý vývoj".

Zo starostlivosti lekárov bol Sanders prepustený v piatok popoludní miestneho času.

Infarkt by nemal mať trvalé následky

"Pred niekoľkými hodinami som sa dostal z nemocnice a cítim sa oveľa lepšie," odkázal následne prezidentský kandidát vo videu na svojom twitterovom účte.

"Chcem vám všetkým poďakovať za láskyplné a vrelé správy, ktoré ste mi poslali, uvidíme sa čoskoro na trase kampane," dodal.

Podľa AP vyhlásenie zo strany Sandersa či lekárov v Las Vegas nenaznačujú, či infarkt na senátorovom srdci zanechal trvalé následky.

"Dôležitejšie než jeho vek je jeho kondícia pred tou udalosťou," povedal kardiológ Steve Nissen pôsobiaci v štáte Ohio.

Najstarší kandidát 

Sám Sandersa neliečil, povedal však, že mu senátor pripadá ako veľmi vitálna a energická osoba. "Takým ľuďom sa väčšinou darí dobre," povedal.

Sanders je zo všetkých uchádzačov o nomináciu Demokratickej strany do nadchádzajúcich prezidentských volieb najstarší.

Je tiež jedným z hlavných favoritov primárok.

Prieskumy preferencií mu v posledných týždňoch pripisovali tretiu pozíciu za bývalým viceprezidentom Joeom Bidenom a massachusettskou senátorkou Elizabeth Warrenovou.

01 - Modified: 2019-02-17 05:34:17 - Feat.: 0 - Title: Bernie Sanders sa znovu pokúsi zabojovať o prezidentské kreslo. Natočil video s oznámením
01 - Modified: 2021-01-28 11:38:57 - Feat.: - Title: Sanders s palčiakmi vyzbieral 1,8 milióna dolárov, výrobky s ich motívom zmizli za 30 minút 02 - Modified: 2020-04-08 16:14:35 - Feat.: - Title: Sanders odstúpil z boja o prezidentské kreslo. Uvoľnil tak cestu Bidenovi 03 - Modified: 2020-03-03 05:04:28 - Feat.: - Title: Súboj demokratov vstupuje do rozhodujúcej fázy. Superutorok môže rozhodnúť o Trumpovom súperovi 04 - Modified: 2020-02-23 05:42:57 - Feat.: - Title: Sanders triumfoval v primárkach v Nevade, upevnil si postavenie favorita 05 - Modified: 2020-02-12 05:13:53 - Feat.: - Title: "Toto je začiatok konca Trumpa." Sanders sa vyhlásil za víťaza primárok v New Hampshire
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 20:03