TASR
StoryEditor

Pracovné rokovania USA a Severnej Kórey o denuklearizácii Kórejského polostrova stroskotali

05.10.2019, 21:12
Autor:
TASRTASR
Severná Kórea obvinila Washington, že na rozhovory prišiel s "prázdnymi rukami".

Pracovné rokovania Spojených štátov a Severnej Kórey o denuklearizácii Kórejského polostrova stroskotali.

Oznámil to v sobotu zástupca KĽDR na rokovaniach Kim Mjong-kil, informuje juhokórejská agentúra Jonhap.

Rokovania oboch štátov na pracovnej úrovni boli pozastavené od neúspešného februárového summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Obnovili sa až teraz — v sobotu —, keď sa predstavitelia oboch zmienených krajín stretli vo Švédsku.
Kim Mjong-kil o stroskotaní rokovaní informoval pred ambasádou Severnej Kórey v Štokholme.

Washington pritom obvinil, že na rozhovory prišiel s "prázdnymi rukami".

Kim Mjong-kil sa v sobotu stretol so svojim náprotivkom, osobitným zástupcom amerického ministerstva zahraničných vecí v rokovaniach so Severnou Kóreou Stephenom Biegunom na ostrove Lidingö, ktorý je súčasťou Štokholmského súostrovia.

Išlo o prvé jadrové rozhovory predstaviteľov oboch strán od konca februára, keď sa na summite vo vietnamskej metropole Hanoj stretli americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un.

Stretnutie sa pre názorové rozdiely skončilo neúspechom.

​Cieľom najnovšieho kola rozhovorov medzi USA a KĽDR bolo dosiahnutie zásadného pokroku v implementácii prelomovej dohody, ktorú Kim Čong-un a Trump dosiahli vlani v júni na summite v Singapure.

Súčasťou tejto dohody je súbor vzájomných záväzkov v oblasti budovania nových bilaterálnych vzťahov, spoločné úsilie o dosiahnutie trvalého mieru na Kórejskom polostrove, ako aj spolupráca na "úplnej denuklearizácii" polostrova.

01 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 02 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca 03 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 04 - Modified: 2024-03-13 09:02:28 - Feat.: - Title: Putin je pripravený na jadrovú vojnu. Na hranice s Fínskom plánuje rozmiestniť vojakov a ťažké zbrane 05 - Modified: 2024-03-01 11:47:40 - Feat.: - Title: Putin viedol poradu o neutralizácii hrozieb vo vesmíre, opäť poprel jadrové plány
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:46