StoryEditor

ETA prišla o bombového experta

Separatistická organizácia Baskicko a jeho sloboda dostala ťažký úder. Španielska a talianska polícia vtrhla priamo do základne organizácie v juhofrancúzskom meste Cahors, kde zadržala štyroch ľudí. Polícii sa do siete podarilo chytiť aj skutočne veľkú rybu -- experta Baskov na výbušniny Luisa Ignacia Iuretagoyena.

Separatistická organizácia Baskicko a jeho sloboda (ETA) dostala ťažký úder. Španielska a talianska polícia vtrhla priamo do základne organizácie v juhofrancúzskom meste Cahors, kde zadržala štyroch ľudí. Polícii sa do siete podarilo chytiť aj skutočne veľkú rybu - experta Baskov na výbušniny Luisa Ignacia Iuretagoyena.
Podľa názoru českého bezpečnostného analytika Martina Shabua môže zatknutie takéhoto človeka znamenať pre organizáciu ťažké straty. "Samozrejme, je nepríjemné prísť o agenta, ktorý má na starosti zhotovovanie, prípadne obstarávanie výbušných mechanizmov. Títo ľudia sú často napojení aj na ďalšie teroristické skupiny, a ak nemôžu ďalej sprostredkúvať tieto mechanizmy ďalej, môže to byť pre organizáciu finančná strata."
Všetci štyria zadržaní sú súčasťou vojenského aparátu organizácie, podozriví sú z prípravy teroristických útokov.
"Dom, v ktorom boli zadržaní, bol základňou, odkiaľ ETA riadila všetky svoje aktivity," vyhlásil španielsky minister bezpečnosti Alfredo Pérez. Jedna z kúpeľní bola prerobená na laboratórium na výrobu výbušnín. Už približne pred dvoma týždňami sa polícii tiež podarilo odhaliť sklad munície na juhu Francúzska, ktorý tiež patril tejto separatistickej organizácii. V prenajatej garáži v letovisku Biarritz ukrývali asi 40 kilogramov výbušnín, dve míny a 150 rozbušiek.
Podľa Shabua by spolupráca španielskej a francúzskej polície mohla viesť k ďalšiemu zatýkaniu a vypátraniu ďalších skupín ETA. "Ak by išlo skutočne o väčší ,záťah#145#, to by mohlo viesť k narušeniu ETA ako takej."
Teroristická organizácia bojuje už takmer 40 rokov za samostatný štát Baskov na severozápade Španielska a juhovýchode Francúzska. Za ten čas pripravila o život viac ako 800 ľudí. Prímerie, ktoré trvalo od polovice roku 2006, však 5. júna odvolala.

Najväčšie útoky organizácie
rok 1980
-považuje sa za najkrvavejší v histórii organizácie, počas neho zabila 92 ľudí
jún 1987
-pri výbuchu nálože v barcelonskom supermarkete zomrelo 21 osôb a 45 bolo zranených.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 21:15