StoryEditor

Komplic vo vlaku

16.08.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Vyšetrovanie pondelkového teroristického útoku na vlak Nevskij express sa pohlo dopredu. Polícia má údajne k dispozícii portréty dvoch mužov "slovanského vzhľadu" a informácie o tom, že útočníci mohli mať vo vlaku komplica. Údajná čečenská stopa, o ktorej sa hovorilo krátko po výbuchu, sa tak dostala na druhú koľaj.
Nové teórie
Prítomnosť komplica teroristov vo vlaku by podľa niektorých ruských médií vysvetľovala rozpory vo výpovediach svedkov. Mnohí totiž tvrdili, že počuli dva výbuchy, na koľajach však zostal len jeden kráter. Vlak išiel v okamihu explózie veľkou rýchlosťou, údaje o nej sa rôznia od 130 do 190 kilometrov za hodinu. Spolupáchateľ útoku však mohol v určený okamih zatiahnuť za záchrannú brzdu, aby vlak spomalil. Túto teóriu podporujú aj stopy na mieste -- koľaje boli poškodené v dĺžke asi 750 metrov, z toho však okolo 600 metrov pred miestom explózie, čo by údajne mohlo spôsobiť práve extrémne brzdenie spustené ručnou brzdou. Zvuk začiatku záchranného spomaľovania si mohli svedkovia spliesť s výbuchom.
Ak by sa vlaku podarilo zabrzdiť tak, že by v okamihu explózie išiel len 30-kilometrovou rýchlosťou, vozne by sa s najväčšou pravdepodobnosťou zrútili z neďalekého mosta. To by následky nešťastia ešte znásobilo.
Čečenská stopa teda nie je hlavnou vyšetrovacou verziou prípadu. Podľa Salama Junusova, predsedu čečensko-ingušskej spoločnosti v Novgorodskej oblasti, stojí za útokom miestne kriminálne podsvetie, ktoré s políciou "doslova vedie vojnu".
Desiatky zranených
V nemocnici je stále 19 zranených pasažierov, traja z nich sú vo vážnom stave.
Výbuch podomácky vyrobenej bomby vykoľajil súpravu a spôsobil zranenia šiestich desiatok z viac ako 230 osôb vo vlaku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 11:55