Reuters
StoryEditor

Británia smeruje k predčasným voľbám, ich vypísanie zrejme podporí aj opozícia

29.10.2019, 11:10
Autor:
ČTKČTK
Britskí poslanci by dnes popoludní mali hlasovať o novom pláne vlády pre rozpustenie parlamentu.

Británia zrejme smeruje k decembrovým predčasným voľbám po tom, čo podporu tomuto kurzu vyjadril líder hlavnej opozičnej strany Jeremy Corbyn.

Labouristický líder po stretnutí svojho tieňového kabinetu uviedol, že dohodnutie trojmesačného odkladu britského odchodu z EÚ splnilo jeho podmienku ohľadom eliminácie rizika brexitu bez dohody. Britská vláda dnes poslancom predkladá návrh zákona, ktorý by umožnil usporiadať voľby 12. decembra.

"Odchod bez dohody je mimo hry, Labouristická strana teda dnes večer podporí parlamentné voľby," odkázal Corbyn na twitteri.

"Je načase"

Predtým vo vyhlásení uviedol, že posledné kroky 27 krajín EÚ pre nasledujúce tri mesiace naplnili podmienku labouristov ohľadom "neriadeného" brexitu. Členské štáty Únie v pondelok súhlasili s britskou žiadosťou o "pružný" odklad brexitu do konca januára 2020, potrebný právny postup by mal byť veľmi skoro na konci.

"Teraz spustíme najambicióznejšiu a najradikálnejšiu kampaň za skutočnú zmenu, akú kedy naša krajina videla," pokračoval Corbyn. Briti podľa neho dostávajú príležitosť, aká prichádza len raz za generáciu. "Je načase," dodal.

Corbyn bol terčom kritiky

Labouristi pritom v pondelok večer zabránili vyvolaniu decembrových volieb, keď sa vo veci zdržali hlasovania a plán teda nemohol získať potrebnú podporu dvoch tretín dolnej komory parlamentu.

Corbyn bol kvôli svojmu nejasnému postoju terčom kritiky, pretože po nových voľbách pravidelne volal už najmenej 12 mesiacov. Jeho strana však v posledných týždňoch stráca v prieskumoch preferencií na vládnych konzervatívcov okolo desať percent a značná časť labouristických poslancov bola proti predvianočným voľbám.

Britský premiér Boris Johnson sa za posledné dva mesiace pokúsil rozpustiť parlament trikrát. Teraz sa snaží svoj cieľ dosiahnuť alternatívnym mechanizmom, pri ktorom na rozdiel od predchádzajúcich prípadov stačia hlasy jednoduchej väčšiny poslancov. Príslušný návrh zákona začne dolná komora parlamentu prerokovávať po 14:00 SEČ.

Konečný výsledok nie je jasný

Opatrenie však musí prejsť všetkými fázami legislatívneho procesu a môže pozmeňované, konečný výsledok tak zďaleka nie je jasný. Očakávajú sa napríklad spory ohľadom dátumu predčasných volieb, pretože časť opozície požaduje termín 9. decembra.

Vylúčená nie je tiež snaha presadiť hlasovacie právo pre usadlíkov z krajín EÚ, alebo osoby mladšie ako 18 rokov. Konzervatívnej strane premiéra Johnsona chýba k hlasovacej väčšine niekoľko desiatok poslaneckých kresiel.

Ak by nakoniec parlament predvianočné voľby schválil, znamenalo by to, že Briti budú v poslednom mesiaci roka voliť prvýkrát od roku 1923.

Podľa premiéra Johnsona je tento postup potrebný na prelomenie patovej situácie v Dolnej snemovni. Johnsonova vláda v nej rovnako ako predchádzajúci kabinet nedokázala presadiť dohodu o podmienkach brexitu, ktorý sa tak znovu odkladá, tentoraz na 31. január 2020. Prejednávanie vykonávacieho zákona k dohode minulý týždeň vláda zastavila, keď po prvotnom úspechu poslanci odmietli jej plán extrémne rýchleho schvaľovania komplikovaného opatrenia.

Komentátori sa zhodujú, že výsledok očakávaných predčasných volieb je úplne nepredvídateľný. Pripomínajú, že aj pred poslednými voľbami v roku 2017 mali konzervatívci v prieskumoch značný náskok, v kampani o neho však prišli a parlamentná väčšina im tesne unikla.

"Žiadna zo strán si ani zďaleka nemôže byť istá tým, čo príde. Voľby v tejto ročnej dobe sú neobvyklé a prekvapivé," napísala hlavný politická spravodajkyňa BBC Laura Kuenssbergová.

Podľa agentúry Reuters by mali voliči na výber medzi "povzbudeným Johnsonom podporujúcim svoju brexitovou dohodu" a "socialistickou" vládou na čele s Corbynom. "Ak žiadna strana nedosiahne presvedčivé víťazstvo, brexitový pat bude pokračovať," konštatuje Reuters.

01 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 02 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 03 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 05 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:29