StoryEditor

Nastal čas na rozhodnutie

09.12.2007, 23:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs

Kedy by Kosovo mohlo vyhlásiť nezávislosť?
Hashim Thaci ako šéf Demokratickej strany Kosova to povedal už viackrát. Čas na rozhodnutie nastal práve teraz. My sme pristupovali k rokovaniam veľmi zodpovedne, ale nezávislosť je pre nás jediné možné riešenie, ktoré môže priniesť mier a stabilitu v regióne. A zároveň je to jediné riešenie, ktoré garantuje začlenenie západného Balkánu do Európy. Všetky naše ďalšie kroky budeme robiť v súlade s našimi spojencami, teda so Spojenými štátmi a Bruselom.

Nevylučuje teda, že nezávislosť by ste mohli vyhlásiť už tento týždeň?
Nehovoríme o týždňoch, dňoch či hodinách. Ale ako som už spomenula, teraz je tá správna chvíľa na rozhodnutie. Samozrejme, v spolupráci s medzinárodným spoločenstvom.

Prečo je pre Kosovo nezávislosť taká dôležitá?
Nie je to len naplnenie vôle obyvateľov Kosova. Je to jediné možné riešenie, ktoré sa dá uskutočniť. A nie je to len politická záležitosť. Je to aj o emóciách, ako si ľudia predstavujú budúcnosť v nasledujúcich desaťročiach. Je to teda veľmi kľúčové pre našu ďalšiu existenciu. Kosovo potrebuje rozvíjať svoju ekonomiku. Sme najchudobnejšou krajinou v Európe. Nemáme príliš veľa zahraničných investícií, nemáme poriadne vybudovanú infraštruktúru. A to všetko pre nedostatok politickej stability, ktorá pramení z toho, že sa nerozhodlo o budúcom štatúte Kosova. Sme presvedčení, že nezávislosť provincie by otvorila dvere pre rozvoj ekonomiky a našu integráciu do európskych štruktúr.

Viete si predstaviť, že by Thaci prijal aj iné riešenie ako nezávislosť?
Rozhodne nie. Na ničom inom sa nedohodneme. Nezávislosť je pre nás jediným riešením.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:03