StoryEditor

Po roku svet Politkovskej vraha stále nepozná

03.10.2007, 11:23
Autor:
SITASITA

Dvanásť mesiacov po smrti ruskej novinárky Anny Politkovskej svet stále nepozná jej vraha. Anna Politkovskú, známu kritikou Vladimíra Putina, zastrelili 7. októbra pred jej domom v Moskve. Čin vyvolal po celom svete rozhorčenie.
Pracovňa 307 v budove denníka Novaja Gazeta, ktorá patrila Politkovskej, ostala nedotknutá a stala sa akousi svätyňou pre návštevy zahraničných politikov a tých, ktorí kritizujú ruského prezidenta pre obmedzovanie slobody slova. Stôl zdobí jej fotografia a krvavočervené ruže. Úrady informovali o niekoľkých pokrokoch vo vyšetrovaní smrti novinárky, ale podľa slov investigatívneho novinára denníka Novaja Gazeta Romana
Šlejnova, pravda stále ostáva neodhalená. "Stále netuším, prečo ju zabili," povedal redaktor pre agentúru AFP. "Hoci som si istý, že jej vraha vypátrajú, čo ma naozaj desí, je, kto vraždu objednal," dodal.
Generálny prokurátor Jurij Čajka v auguste ohlásil 10 zatknutí. Diery vo vyšetrovaní však stále narušujú nádeje na pokrok. Od roku 1992 sa v Rusku vyskytlo 47 podobných prípadov vraždy novinárov, 14 z nich od Putinovho nástupu k moci v roku 2000. Ruský prezident, ktorý Politkovskej význam chladno odmieta, iba zvýšil medzinárodné rozhorčenie. "V Rusku spôsobila táto vražda oveľa viac škody...ako jej publikácie," povedal Putin. Len mesiac pred násilnou smrťou Politkovskej zastrelili v Moskve aj podpredsedu Centrálnej banky Ruskej federácie Andreja Kozlova. V novembri zas v Londýne otrávili exilového Putinovho kritika Alexandra Litvinenka.
Anna Politkovská patrila medzi najrešpektovanejšie postavy ruskej žurnalistiky. Preslávila sa najmä kritikou prezidenta Vladimíra Putina za vojnu v Čečensku. V knihe o čečenskom konflikte zdokumentovala násilnosti proti civilnému obyvateľstvu, ktorých sa masovo dopúšťali ruské jednotky.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 12:46