StoryEditor

Rusko odmietlo diskusiu o raketovom útoku na Gruzínsko

17.08.2007, 10:13
Autor:
SITASITA
Rusko vo štvrtok zablokovalo snahu Spojených štátov, aby Bezpečnostná rada OSN (BR) zaujala stanovisko k údajnému raketovému útoku na Gruzínsko.

Gruzínsko tvrdí, že má "nesporné" dôkazy o narušení svojho vzdušného priestoru ruskými stíhačkami, ktoré minulý týždeň v pondelok vnikli do jeho vzdušného priestoru a neďaleko odštiepeneckého regiónu Južné Osetsko zhodili raketu. Ruský vyslanec pri svetovej organizácii Vitalij Čurkin označil zapojenie BR za predčasné. Svetlo do celej záležitosti podľa neho vnesú rozhovory ruských a gruzínskych vojenských expertov.
Ruská vojenská delegácia na vysokej úrovni pricestovala do Tbilisi vo štvrtok. Čurkin označil za cieľ návštevy "seriózne, konštruktívne a podstatné" rozhovory s gruzínskymi expertmi. "Bolo by predčasné, aby BR zaujala k tejto záležitosti akékoľvek stanovisko," povedal ruský diplomat. Zástupkyňa amerického vyslanca pri OSN Jackie Sandersová predtým vyhlásila, že Spojené štáty "odsudzujú útok" a podporujú výzvu Gruzínska o zvolanie mimoriadneho zasadnutia BR. "Mysleli sme si, že je naozaj veľmi dôležité, aby BR zaujala stanovisko k tejto záležitosti," konštatovala Sandersová.
Medzinárodná expertná skupina v stredu potvrdila, že 6. apríla preniklo do gruzínskeho vzdušného priestoru z Ruska lietadlo a zhodilo na jeho územie raketu. Odborníci z Lotyšska, Spojených štátov a Švédska identifikovali zbraň ako ruskú protiradarovú raketu typu Raduga Kh-58. Ruská armáda však ich zistenia označila za "nepresvedčivé". Moskva má záujem o "dôkladnú profesionálnu diskusiu a vyšetrenie" incidentu v spolupráci s gruzínskymi partnermi, povedal Vitalij Čurkin. Ruský vyslanec pri OSN zároveň vyjadril prianie, aby gruzínske úrady vytvorili ruským expertom na ich prácu "vhodné podmienky".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:44