Reuters
StoryEditor

Kremeľ odsúdil avizované britské sankcie voči ruským spoločnostiam

31.01.2022, 11:42
Autor:
TASRTASR
Londýn svojimi krokmi masívne zvyšuje napätie na európskom kontinente, tvrdí Kremeľ.

Kremeľ v pondelok odsúdil plány Británie zaviesť sankcie voči Rusku, ktoré majú Moskvu odradiť od prípadnej invázie na Ukrajinu, a v tejto súvislosti pohrozil odvetnými krokmi. Informovala o tom agentúra AFP.

Hovorca Kremľa reagoval na nedeľňajšie vyhlásenie britskej ministerky zahraničných vecí Liz Trussovej, ktorá oznámila, že Londýn budúci týždeň predloží návrh nového zákona o sankciách. Avizovaný návrh rozšíri možnosť uvalenia sankčných opatrení tak, aby sa ich terčom mohla "akákoľvek spoločnosť, ktorá je zaujímavá pre Kremeľ a režim v Rusku".

​"Toto vyhlásenie Londýna je veľmi znepokojujúce, a to nielen pre naše spoločnosti. Poukazuje na značnú mieru nepredvídateľnosti Londýna a je dôvodom na vážne obavy medzinárodných finančných štruktúr," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Avizované kroky Spojeného kráľovstva označil za "zjavný útok na podnikanie".

"Britský kabinet v podstate ohrozuje aj svoje veľké podniky," uviedol ďalej Peskov s tým, že Londýn svojimi krokmi "masívne zvyšuje napätie na európskom kontinente."

Dodal, že ak sa cieľom britských sankcií stanú ruské firmy, Moskva zareaguje zodpovedajúcimi "odvetnými opatreniami". "Tieto opatrenia budú vychádzať z našich vlastných záujmov," povedal Peskov bez ďalším podrobností.

Vzťahy medzi Ruskom a Západom sú v súčasnosti na najhoršej úrovni od studenej vojny. Moskva rozmiestnila desaťtisíce vojakov neďaleko ukrajinských hraníc, čo vyvolalo obavy z možnej ruskej invázie na Ukrajinu. Rusko takéto plány popiera.

Britský premiér Boris Johnson v sobotu večer oznámil, že jeho krajina pripravuje pre NATO ponuku "veľkého" nasadenia vojakov, zbraní, vojenských lodí a lietadiel v Európe. Londýn by ju mohol oznámil už v priebehu tohto týždňa.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:11