Donald Trump a Emmanuel MacronReuters
StoryEditor

NATO sa nachádza v stave mozgovej smrti, vyhlásil Macron. Chce strategický dialóg s Ruskom

07.11.2019, 11:57
Autor:
ČTKČTK
Podľa Emmanuela Macrona sa krajiny EÚ po nástupe prezidenta Donalda Trumpa k moci už nemôžu plne spoliehať na USA.

Severoatlantická aliancia sa v súčasnosti nachádza v stave mozgovej smrti, vyhlásil v rozhovore poskytnutom britskému týždenníku The Economist Emmanuel Macron.

Dôvodom je podľa neho zmena postoja Spojených štátov a správanie Turecka, ktoré pred časom podniklo ofenzívu na severe Sýrie.

Európska únia podľa francúzskeho prezidenta musí teraz posilniť svoju obranyschopnosť, a znížiť tak závislosť na Spojených štátoch.

"To, čo práve zažívame, je mozgová smrť NATO," povedal Macron v rozhovore s časopisom The Economist.

"Turecká agresia" 

NATO si teraz podľa francúzskeho štátnika musia vyjasniť svoje strategické ciele. "Spojené štáty strategické rozhodnutia so svojimi partnermi v NATO vôbec nekoordinujú," posťažoval sa.

Členovia vojenskej aliancie sú navyše podľa Macrona teraz svedkom "agresie, ktorú začal ďalší člen NATO, teda Turecko, a to v oblasti, kde sú v hre naše záujmy, bez toho by to koordinoval". "To, čo sa stalo, je pre NATO veľký problém," zdôraznil šéf Elyzejského paláca.

Otázky okolo článku päť

V súvislosti s tureckou ofenzívou podľa Macrona vyvstalo viacero otázok vrátane tej okolo článku päť Severoatlantickej zmluvy o kolektívnej obrane.

Tento článok stanovuje, že útok proti jednej alebo viacerým krajinám NATO je považovaný za útok proti všetkým členom aliancie. "Ak sa režim (sýrskeho prezidenta) Assada rozhodne odpovedať na akcie Turecka, zapojíme sa?" položil otázku francúzsky prezident.

Dialóg s Ruskom

Podľa Macrona sa krajiny EÚ po nástupe prezidenta Donalda Trumpa k moci už nemôžu plne spoliehať na Spojené štáty a musia posilniť vlastnú obranyschopnosť nezávisle na NATO. Zároveň je podľa neho potrebné znovu začať strategický dialóg s Ruskom.

K rokovania s Moskvou musí pritom EÚ pristupovať bez naivity a uvedomiť si musí aj to, že zbližovanie bude nejaký čas trvať, poznamenal prezident.

V rozhovore Macron kritizoval aj amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý podľa neho Severoatlantickú alianciu vníma ako "ekonomický projekt". "Podľa neho je to projekt, kde Spojené štáty zabezpečia akúsi formu geopolitického dáždnika, na oplátku však požadujú hospodársku výlučnosť," povedal Macron. "K tomuto sa Francúzsko nezaviazalo," dodal.

Budúci summit Severoatlantickej aliancie sa uskutoční 3. a 4. decembra v Londýne.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 15:33:16 - Feat.: - Title: Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:45