Reuters
StoryEditor

Vybrali slovo roka. Spropagovala ho Greta Thunbergová

08.11.2019, 07:04
Autor:
ČTKČTK
V posledných rokoch sa do popredia dostávajú výrazy upozorňujúce na klimatickú zmenu.

Slovom roka sa podľa vydavateľov anglického výkladového Collinsovho slovníka stalo slovné spojenie "klimatická štrajk".

Výber podľa britského denníka The Guardian poukazuje na nový trend, kedy sa do popredia dostávajú výrazy súvisiace so životným prostredím. V roku 2018 si prvenstvo odniesol termín "single-use", ktorý opisuje výrobky z plastu určené len na jedno použitie.

Výraz sa používa od roku 2005

Lexikografovovia slovníka každoročne sledujú korpus o 9,5 miliardách slov. Z nich vyberú desať nových a význačných termínov. Klimatický štrajk definujú ako "formu protestu, pri ktorom sa ľudia nedostavia do školy či do práce, aby sa pripojili k demonštrácii, ktorá požaduje kroky vedúce proti klimatickým zmenám".

Výraz sa podľa jazykovedcov prvýkrát objavil v roku 2015, kedy sa v Paríži konal masový protest v súvislosti s klimatickou konferenciou OSN.

Rozširovať sa však začal až v roku 2018, kedy sa mladá aktivistka Greta Thunbergová rozhodla nechodiť v piatok do školy, aby mohla protestovať pred švédskym parlamentom.

Jej krok sa dostal na predné stránky novín po celom svete. Tento rok v septembri sa globálnom klimatickom štrajku zúčastnilo na šesť miliónov ľudí.

Klíma vytlačila brexit

Užívanie spojenie klimatický štrajk sa zvýšilo len za tento rok stokrát, čo je viac, než u ktoréhokoľvek iného slova z tohtoročného výberu Collinsovho slovníka.

"Názory na klimatické štrajky sa môžu líšiť, ale nedalo sa im tento rok uniknúť. Dokonca dokázali dostať z čela spravodajstva minulého víťaza, brexit, hoci len na krátku chvíľu," uviedla Helen Newsteadová, jazyková konzultantka slovníka.

Na ďalších priečkach sa tento rok umiestnil tiež výraz "rewilding" od slova wild (divoký). Označuje snahu uviesť určitú prírodnú oblasť späť do pôvodného stavu. Ďalej "BoPo", čo je skratka výrazu body positive, ktorý označuje názor, že by ľudia mali byť pyšní na svoj vzhľad.

Nezabudli ani na influencerov

Lexikografovia vybrali tiež výraz "nonbinary", ktorý sa podľa slovníka vťahuje k rodovej alebo sexuálnej identite, ktorá nepatrí k čiernobielym kategóriám muža a ženy či heterosexuála a homosexuála.

V rebríčku sa takisto presadili sociálne médiá sa slovom "influencer". To opisuje ľudí, ktorí na týchto platformách presadzujú určité produkty či životný štýl.

Z politických výrazov zaradili autori slovníka do výberu termín "entryists" pre ľudí, ktorí vstúpili (enter) do politickej strany, aby premenili jej smerovanie.

Farageov milkshake

Ďalším výrazom je pojem "milkshake", ktorý neodkazuje len na mliečny nápoj, ale ako sloveso tiež na to, keď nápoj vrhnete na svojho politického oponenta. To sa tento rok stalo protiunijnému politikovi Nigelovi Farageovi a ďalším jeho krajne pravicovým kolegom.

Zaujímavým tohtoročnom termínom je tiež výraz "brexiety", odvodený zo slova anxiety (úzkosť), ktorý značí znepokojenie ohľadom brexitu.

Tematicky s ním súvisí pojem "cakeism" odvodený od príslovia "have your cake and eat it", ktoré má podobný význam ako slovenské "vlk sa nažral a koza zostala celá".

Výraz je využívaný pre postoj tých, ktorí chcú všetky výhody členstva v EÚ bez bremena súvisiacich nákladov a povinností.

01 - Modified: 2024-04-06 13:44:10 - Feat.: - Title: Polícia zadržala na demonštrácii v Haagu klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú 02 - Modified: 2024-03-11 13:56:40 - Feat.: - Title: Klimatickí aktivisti na čele s Gretou Thunbergovou blokovali vstupy do švédskeho parlamentu 03 - Modified: 2024-02-10 13:36:13 - Feat.: - Title: K zakázanému protestu proti výstavbe diaľnice vo Francúzsku sa pridala Greta Thunbergová 04 - Modified: 2024-01-27 21:01:26 - Feat.: - Title: Greta Thunbergová sa pridala k protestu proti rozšíreniu anglického letiska 05 - Modified: 2023-11-29 08:33:12 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Chúďa Greta Thunbergová
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 19:55