TASR/AP
StoryEditor

Škandinávia zažila vlastnú Krištáľovú noc. Neonacisti útočili koordinovane

14.11.2019, 19:10
Autor:
dttdtt
Škandinávske mestá zaplavili hákové kríže a žlté Dávidove hviezdy, ktorými nacisti za druhej svetovej vojny označovali Židov.

V Škandinávii sa minulý víkend pri príležitosti výročia Krištáľovej noci odohralo množstvo koordinovaných útokov namierených proti Židom, ktoré majú na svedomí neonacisti.

Škandinávske mestá zaplavili hákové kríže a žlté Dávidove hviezdy, ktorými nacisti za druhej svetovej vojny označovali Židov. Víkendové besnenie je však len vrcholom ľadovca.

Útoky namierené proti Židom sa odohrali naprieč celou Škandináviou, najviac ich úrady zaznamenali práve v sobotu na výročie Krištáľovej noci.

Nacisti v tento deň pred 81 rokmi usporiadali protižidovský pogrom, pri ktorom vypaľovali synagógy, rabovali a ničili židovské obchody, domovy alebo školy.

Správajú sa ako nacisti

Podľa škandinávskych médií aj židovských organizácií útoky pravdepodobne koordinovala krajne pravicová skupina Nordfront (Severský front), ktorá sa podľa Henriho Golsteina z dánskej Židovskej asociácie správa ako nacisti, akurát nenosia na verejnosti svastiku.

"Skupina zverejnila fotografie vandalizmu, ktorého sa jej členovia dopustili. Evidentne išlo o koordinované útoky. Severský front je síce najsilnejší vo Švédsku, ale útočil v celej Škandinávii, vrátane Nórska a Dánska," opisuje Goldstein.

Neonacisti podľa neho na internete tiež zverejnili článok, v ktorom popierajú holokaust a pýtajú sa Židov, prečo sú tak vystrašení.

Schránky polepili Dávidovou hviezdou

Víkendové incidenty sú však len vrcholom ľadovca, pretože antisemitské útoky sú naprieč Škandináviou na vzostupe. Podľa denníka The Independent útočili neonacisti v sobotu nejmasívnejšie v Dánsku, kde polepili židovským obyvateľom domy a poštové schránky samolepkami s Dávidovou hviezdou.

Vandali tiež zničili viac než osemdesiat náhrobkov na židovskom cintoríne v meste Randers. Niektoré vyvrátili, iné pomaľovali hákovými krížmi. Neonacisti zničili naprieč Dánskom tiež niekoľko pamätníkov holokaustu.

"Antisemitizmus a rasizmus nemá v našej spoločnosti miesto. Útok na cintorín v Randers je zamierení nielen proti dánskym Židom, ale proti nám všetkým. Musí byť hrozné vidieť poničené hroby svojich milovaných. Musíme tieto zločiny odsúdiť a úrady musia chytiť vinníkov," povedala dánska premiérka Mette Frederiksenová.

Podľa predsedu Svetového židovského kongresu Ronalda Laudera už antisemitizmus v Škandinávii ani inde v Európe nemôže nikoho prekvapiť. "Antisemitizmus je nažive a darí sa mu dobre. Nastal čas na uvážené a cielené rokovania. Európa sa musí prebudiť a chrániť svojich židovských občanov," vyhlásil Lauder.

01 - Modified: 2024-01-17 16:03:15 - Feat.: - Title: Zrušené lety a autobusové spojenia. Sneženie a vietor komplikovalo dopravu v Nemecku aj Škandinávii 02 - Modified: 2024-01-10 10:45:56 - Feat.: - Title: Škandinávsky teplotný šok. Na severe Švédska stúpli teploty o 50 stupňov 03 - Modified: 2023-08-30 11:54:25 - Feat.: - Title: Kremeľ čelí ďalšej vzbure. Odchodom z frontu sa vyhrážajú ruskí neonacisti 04 - Modified: 2023-08-24 08:28:39 - Feat.: - Title: Významný historik, ktorý sa postavil Uhríkovi: Keď tvrdí, že je antifašista, robí z ľudí hlupákov (rozhovor) 05 - Modified: 2023-07-04 09:53:39 - Feat.: - Title: Nemecký ústavný súd zvažuje zastavenie finančnej podpory pre neonacistickú stranu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 18:00