StoryEditor

Kyjev dýchal pred voľbami pokojom

01.10.2007, 00:00

Na jednej strane hlúčiky horlivo diskutujúcich dôchodcov, na druhej skupinky živo sa baviacich mladých ľudí. Pri fontáne štáb spravodajskej televízie z Poľska a niekoľko policajných hliadok. Žiadna oranžová, ani modrá. Tak vyzeralo v predvečer volieb legendárne kyjevské námestie Majdan, ktoré sa do povedomia sveta dostalo počas oranžovej revolúcie v roku 2004. Pred týmito voľbami sa však žiadna revolúcia nekonala. Námestie síce bolo plné ľudí, nikto však už "neskandoval" za niektorého z politikov. Volebné moratórium malo vplyv nielen na politikov, ale aj voličov.

Smer Slovensko?
Aj keď centrum Kyjeva v sobotu večer nežilo voľbami, o prázdnom meste sa rozhodne hovoriť nedalo. Skôr naopak. Na bulvári Kreščanjuk, ktorý vedie k námestiu Majdan, bolo rušno. Možno k tomu dopomohlo aj na koniec septembra teplé počasie, keď večer po ôsmej bolo viac ako 20 stupňov.
Na námestí boli prevažne mladí, posedávali na lavičkách, debatovali. Našli sa však aj "staršie ročníky". "Pôjdete voliť?" pýtam sa mladého muža. "Určite áno," odpovie 34-ročný Alexander. Podľa neho je dôležité, aby sa politická situácia konečne vyriešila. "Veľa cestujem do zahraničia, dokonca aj na Slovensko. Vidím, že aj oproti vám máme čo dobiehať," chváli Slovensko Alexander. Je presvedčený o tom, že Ukrajina sa musí orientovať viac na západ. "Čo najskôr by sme mali vstúpiť do únie, aby sme tu v Európe neboli takí odtrhnutí a aby nás stále nepripájali k Rusku." A čo hovorí na to, že najvyššie preferencie mala práve Strana regiónov proruského premiéra Viktora Janukovyča? "Dúfam, že on nebude premiér a som rád, že sú predčasné voľby. Mať Janukovyča premiéra nie je vo svete veľmi dobrá vizitka."

Klamárka
Stačí sa však presunúť o pár metrov ďalej a v hlúčiku diskutujúcich dôchodcov si vypočujete iný názor. "Samozrejme, že by to bol najlepší premiér. Dokonca aj prezident," tvrdí mi jeden z nich. Je vidieť, že je veľmi prorusky naladený a oponovať mu je ťažké. "A čo poviete na Tymošenkovú?" pýtam sa ďalej. "Je to veľká klamárka, nič viac," ostro reaguje dôchodca. Ďalej sa so mnou už nebaví, zrejme sa mu nepáčilo, že som s ním jasne nesúhlasila.
Pred hotelom Kyjev čaká na svojho priateľa 20-ročná študentka Marija. Na otázku, či pôjde voliť, odpovedá neisto. "Neviem. Ešte som sa nerozhodla. Neviem, koho by som mala voliť a komu dôverovať. Ale asi Našu Ukrajinu, myslím si, že to bude najlepšie," skonštatuje nakoniec Marija. Ani ľudia v hlavnom meste nie sú všetci naklonení súčasnému prezidentovi Juščenkovi a jeho strane Naša Ukrajina, aj keď bolo hlavné mesto zvyčajne jeho "baštou".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 06:27