StoryEditor

Chcem byť diplomat, povedal u Kennedyho

27.01.2008, 23:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs

Má príjemné vystupovanie, rozpráva potichu a vytvára dojem, že je nevýraznou osobnosťou. Jeho činy a ambície však hovoria o opaku. Keď ho 13. októbra 2006 triumfálne bez hlasovania zvolili za generálneho tajomníka Organizácie spojených národov, stal sa vtedajší šéf juhokórejskej diplomacie Pan Ki-mun vo svojej krajine "hviezdou". Hneď na začiatku roku 2007 sa ujal žezla v OSN, kde vystriedal Kofiho Annana. Po 35 rokoch sa tak stal iba druhým zástupcom ázijského kontinentu, ktorý stál v čele OSN. Predtým sa to podarilo len U Thantovi z Barmy (dnešné Mjanmarsko), ktorý bol generálnym tajomníkom v rokoch 1961 až 1971.
Tohto 63-ročného, navonok tichého a príjemne vystupujúceho, avšak tvrdého a skúseného vyjednávača veľmi dobre pozná aj slovenská diplomacia. Práve počas prvých mesiacov "vlády" Pan Ki-muna v OSN sme vo februári 2007 predsedali Bezpečnostnej rade OSN. Naše "šéfovanie svetu" vysoko ocenil, na stretnutí so šéfom našej diplomacie Jánom Kubišom v New Yorku. "Obaja majú veľmi dobrý vzťah, vzhľadom na to, že sa poznajú ešte z čias, keď Pan Ki-mun pôsobil vo Viedni" (ako juhokórejský veľvyslanec, pozn. red.), povedal HN Pavol Demeš z German Marshall Fund, ktorý bol osobne na tomto stretnutí.
"Pracant" od detstva
Pan Ki-mun sa narodil 13. júna 1944 v malej farmárskej dedine Umsong. Bol najstarší zo šiestich detí. Počas vojny na Kórejskom polostrove v rokoch 1950 až 1953 sa s rodinou ukrýval v odľahlých horách.
Na strednej škole sa Pan stal hviezdou, najmä ak išlo o štúdium angličtiny. Podľa miestnych obyvateľov chodieval pravidelne takmer 10 kilometrov do továrne na výrobu hnojív, aby sa u tamojšieho amerického poradcu mohol učiť anglický jazyk. Jeho vytrvalosť mu priniesla ovocie, keď ako 18-ročný vyhral so svojou esejou súťaž, v ktorej výhrou bol niekoľkomesačný pobyt v Spojených štátoch. Súčasťou amerického "výletu" bolo aj stretnutie s vtedajším prezidentom Johnom F. Kennedym v Bielom dome. Keď sa ho jeden z prítomných novinárov opýtal, čím chce byť, odpovedal: "Chcem byť diplomatom."
Profesionál vo svete diplomacie
Tento sen si Pan Ki-mun začal plniť tým, že vyštudoval medzinárodné vzťahy na Soulskej univerzite. Krátko na to si vzdelanie doplnil štúdiom na Harvarde v USA. Len čo dostal diplom, stal sa juhokórejským veľvyslancom v Indii. Neskôr tiež pôsobil v Rakúsku a v Spojených štátoch. Vystriedal niekoľko funkcií, od roku 2004 bol šéfom juhokórejskej diplomacie. Pan Ki-mun je známy tým, že práci dáva prednosť pred všetkým ostatným a pracuje každý deň od skorých ranných hodín. Hovorí sa o ňom, že spáva len päť hodín denne.
V čele juhokórejskej diplomacie sa osvedčil ako dobrý vyjednávač so Severnou Kóreou o jej jadrovom programe. Plynule hovorí štyrmi jazykmi- "Nie je to taký žoviálny typ, skôr je to seriózny človek, ktorému na veci záleží. V prípade, že sa dotýka vážnych tém, nevypĺňa ich vatou, nie je tam veľa zdvorilostí, ale skôr ide za vecou priamym, vecným spôsobom," zhodnotil dojem zo stretnutia s Pan Ki-munom Pavol Demeš. Pan Ki-mun je ženatý od roku 1971. Spolu s manželkou Ju Sun-täk ma tri dospelé deti: dve dcéry a syna.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:13