StoryEditor

Boris Johnson: Ruská invázia na Ukrajinu by bola pohromou, sankcie budú okamžité

01.02.2022, 18:14
Autor:
TASRTASR
​Britský premiér vyzval Rusko, aby stiahlo svoje jednotky z oblastí pri ukrajinských hraniciach a aby nezhody neriešilo vojenskou cestou.

Britský premiér Boris Johnson v utorok varoval, že prípadná ruská invázia na Ukrajinu by viedla k pohrome a že v prípade vojenskej agresie začnú sankcie voči Rusku platiť okamžite. TASR o tom informovala na základe informácií od agentúr AFP a Reuters.

"Ruská invázia na Ukrajinu by bola politickou a humanitárnou katastrofou a podľa môjho názoru by to bola pre Rusko aj svet vojenská katastrofa," povedal Johnson na tlačovej konferencii v Kyjeve.

​Britský premiér vyzval Rusko, aby stiahlo svoje jednotky z oblastí pri ukrajinských hraniciach a aby nezhody neriešilo vojenskou cestou.

"Je životne dôležité, aby Rusko ustúpilo a zvolilo si cestu diplomacie. Verím, že je to stále možné," povedal Johnson po boku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Predstaviteľ Londýna zároveň varoval Moskvu, že v prípade vpádu na územie susednej krajiny Británia zavedie tvrdé sankcie.

"Je dôležité, aby v Moskve pochopili, že spôsob, akým tieto sankcie aplikujeme, bude automatický. V momente, keď dôjde k ďalšiemu vpádu na suverénne ukrajinské územie, začnú tieto sankcie platiť... Predkladáme novú legislatívu, (ktorá) nám umožní veľmi priamym spôsobom zasiahnuť strategické obchodné záujmy Ruska," spresnil Johnson.

​Rusko, ktoré v roku 2014 anektovalo Krym a podporuje separatistov na východe Ukrajiny, sústredilo v blízkosti ukrajinských hraníc desaťtisíce vojakov. Západ sa preto obáva, že Moskva by mohla svojho suseda vojensky napadnúť.

Rusko to odmieta a tvrdí, že napätie zvyšujú západné mocnosti rozmiestňovaním vojenských jednotiek vo východnom krídle Severoatlantickej aliancie (NATO).

01 - Modified: 2024-04-09 15:37:40 - Feat.: - Title: Rusko povolilo plynárenskej firme Novatek zriadiť vlastnú ochranku. Pripojí sa tak k Rosnefťu či Gazpromu 02 - Modified: 2024-04-09 14:05:24 - Feat.: - Title: Záplavy v ruskom Orsku pomaly ustupujú, v Orenburgu vyzvali obyvateľov na evakuáciu 03 - Modified: 2024-04-09 13:26:10 - Feat.: - Title: Ruský opozičný politik: Fico urobí mocenský prevrat, ako to poznáme z Ruska. Slovensko bude nadlho problémové 04 - Modified: 2024-04-09 13:35:22 - Feat.: - Title: „Vtáčiky doleteli do cieľa a zasiahli ho.“ Ukrajinci zaútočili na ruskú leteckú školu 05 - Modified: 2024-04-09 11:38:23 - Feat.: - Title: Útočia už aj na Baltskú flotilu? Udreli sme na raketovú korvetu pri Kaliningrade, hlási Kyjev
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. apríl 2024 18:22