StoryEditor

Dve tváre vzorného rakúskeho otca

05.05.2008, 00:00

Navonok žil Josef Fritzl z rakúskeho Amstettenu usporiadaným životom úspešného a pracovitého otca rodiny. Na obdive spoločnosti mu pridával aj fakt, že sa ujal ďalších troch detí svojej "utečenej" dcéry. Jeho druhý život sa však odohrával v podzemí domu, kde 24 rokov držal v zajatí svoju vlastnú dcéru Elisabeth a roky ju znásilňoval. Tá mu v niekoľkoročnom "väzení" porodila až sedem detí, z ktorých jedno zomrelo. "Mohol svoju dcéru aj svojím spôsobom milovať. Vlastne si ju však privlastnil a nakladal s ňou ako s majetkom, s ktorým môže robiť, čo chce. Poprel všetky zákony a pravidlá správania," povedal pre HN psychológ Robert Máthé.

Tyran inteligent
Josef Fritzl sa narodil v roku 1935 a ako kvalifikovaný elektrikár vedel podľa polície presne, ako dať elektrické zámky na dvere, ktoré sa potom dali otvoriť iba špeciálnym kódom. Celých 24 rokov úspešne kamufloval nákupy potravín a šatstva pre väznenú dcéru a deti. Išlo o inteligentného človeka. "Človek, ktorý je schopný takéhoto konania, môže navonok vystupovať len s malými zvláštnosťami v prejavoch, ktoré v bežnom konaní nezistíte. Prevalí sa to vtedy, keď niečo urobí. Pravdepodobne nejde o duševne chorého človeka, ale človeka s určitou poruchou osobnosti. Sú to skôr určité povahové zvláštnosti," dodal Máthé.
Detaily zo života 73-ročného rešpektovaného elektrikára na dôchodku, ktorý zbohatol pri obchodovaní s nehnuteľnosťami, sa stále celkom nedarí dešifrovať. Viac svetla do jeho súkromia vnáša Fritzlova švagriná, ktorá rodinu v Amstettene navštevovala. "Josef odišiel do pivnice každý deň o deviatej a hovoril, že tam rysuje inžinierske plány, ktoré potom predáva firmám," priznala žena. Dodala, že v pivnici neraz zostával celú noc a všetci mali prísny zákaz dolu vkročiť.
Rakúska polícia sa obáva, že Fritzl mohol stáť aj za ďalšími beštiálnymi činmi. Jedným z nich môže byť smrť sedemnásťročnej Martiny Poschovej v roku 1986. Jej spútané telo na brehu jazera Mondsee našli v blízkosti miesta, kde jeho manželka spoluvlastnila penzión.

Prísna výchova
Kauza vzbudzuje v Rakúsku pobúrenie aj kvôli tomu, že násilie sa odohrávalo v navonok vzorne fungujúcej rodine. Elisabeth Fritzlová, ktorú jej otec zneužíval od jedenástich rokov, už pred tým raz z domu utiekla. Keď ju chytili a vrátili domov, nik sa nepozastavoval nad tým, prečo opustila svoj domov. Podobný prípad sa na Slovensku zatiaľ neodohral. "Mali sme tu prípady väznenia, aj incestu, ale zatiaľ nikdy nie spolu," povedal pre HN hovorca policajného zboru Martin Korch.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:03