Reuters
StoryEditor

Šéfka CDU ponúkla na zjazde rezignáciu a sľúbila, že Nemecko sa nevzdá áut so spaľovacími motormi

25.11.2019, 07:27
Autor:
ČTKČTKredred
Annegret Krampová-Karrenbauerová svojim prejavom prekvapila delegátov strany.

Počas uplynulého víkendu sa v Lipsku konal zjazd nemeckých kresťanských demokratov. Predsedníčka strany Annegret Krampová-Karrenbauerová hneď v piatok vo svojom prejave prekvapila svojich spolustraníkov, keď im oznámila, že je pripravená okamžite skončiť vo funkcii, ak nenájde dostatočnú podporu pre svoju politiku.

Zjazd sa za ňu síce postavil, príhoda však ukazuje, ako napätá je v najsilnejšej nemeckej politickej strane situácia po sérii volebných porážok.

O tom, kto kresťanských demokratov povedie, sa bude rozhodovať až za rok. Na najbližšom zjazde majú tiež vybrať svojho kandidáta na kancelára, mnoho z nich pritom pochybuje, že by ním mala byť práve Krampová-Karrenbauerová.

"Ak ste toho názoru, že to Nemecko, aké chcem ja, nie je to Nemecko, ako si ho predstavujete vy, ak ste toho názoru, že tá cesta, ktorú s vami chcem spoločne ísť, nie je tá cesta, ktorú považujete za správnu, tak to dnes vyjadrite. Potom to dnes skončí. Tu a teraz, dnes," povedala Krampová-Karrenbauerová na prekvapenie asi tisícky delegátov.

Rázne reagovala na útoky

Tí však nakoniec jej takmer hodinu a pol trvajúci prejav ocenili sedemminútovým potleskom v stoji, a dali tak jasne najavo, čo si - aspoň pre dnešok - myslia o političke, ktorú do čela CDU zvolili ešte len vlani ako nástupkyňu kancelárky Angely Merkelovej. Tá kresťanských demokratov viedla 18 rokov.

Krampová-Karrenbauerová, podľa ktorej nie je možné len kritizovať, svojím prejavom rázne reagovala na množiace sa útoky z posledných týždňov.

Niektorí kresťanskí demokrati jej vyčítali "bezobsažnú politiku" alebo otvorene vyhlasovali, že by sa nemala stať kandidátkou konzervatívnej únie CDU/CSU na kancelárku vo voľbách za dva roky.

Šéfka strany dala v svojom prejave delegátom tiež sľub, že Nemecko sa aj napriek znižovaniu emisií nevzdá výroby áut so spaľovacími motormi, teda tradičného piliera svojej ekonomiky. Informujú o tom české Hospodářské noviny. 

Na rezignáciu ju nevyzvali

V prejavoch niektorých delegátov zaznievali požiadavky na "jasný profil" strany alebo "silné vedenie", AKK, ako ju v Nemecku prezývajú, ale žiadny z popredných činiteľov na rezignáciu priamo nevyzval.

Neurobil tak ani bývalý šéf poslancov CDU/CSU Friedrich Merz, ktorý vlani v súboji o post predsedu strany Krampovej-Karrenbauerovej tesne podľahol.

Svojej straníckej šéfke i vláde Merkelovej, ktorú ešte v októbri podrobil zdrvujúcej kritike, dnes naopak vyjadril lojalitu.

Ani tak AKK, ktorá v piatok dôrazne odmietla akúkoľvek spoluprácu so stranou Alternatíva pre Nemecko (AFD), rozhodne nemá isté, že sa budúci rok stane kandidátkou CDU/CSU na kancelárku.

Podľa aktuálneho prieskumu by si to prialo len 13 percent členov CDU a CSU. Výrazne vyššiu podporu (24,5 percenta) dostal Merz a tiež Armin Laschet (26 percent), premiér najľudnatejšej nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko.

Súčasná nemecká kancelárka Merkelová, ktorá sa funkcie ujala presne pred 14 rokmi, dnes spolustraníkom poďakovala za dlhoročnú podporu. Vyjadrila tiež presvedčenie, že by Nemecko vo svojej zahraničnej politike - napríklad pri krajinách, ako je Čína a Rusko - malo dobre vyvažovať hodnoty a záujmy.

Pri zotrvaní Krampovej-Karrenbauerovej vo funkcii predsedníčky dnes hlavnú personálnu zmenu predstavovalo zvolenie podpredsedníčky CDU, ktorou sa stala štyridsaťšesťročná členka Spolkového snemu Silvia Breherová. Nahradila Ursulu von der Leyenovú, ktorá od decembra povedie novú Európsku komisiu.

01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 05 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:55