20.01.2004, 23:00

Česká cudzinecká a pohraničná polícia na základe analýzy počtu nelegálnych prechodov hraníc a prípadov nelegálneho pobytu v ČR za posledné štyri roky dospela k záveru, že Česko prestáva byť pre migrantov tranzitnou a stáva sa cieľovou krajinou. (TASR)

Maďarský premiér Péter Medgyessy dostal výhražný list, v ktorom bolo napísané, že v čase vstupu Maďarska do Európskej únie už nebude premiérom. (TASR)

Iránska konzervatívna Strážna rada súhlasila s tým, aby sa na blížiacich sa iránskych parlamentných voľbách zúčastnilo 200 kandidátov, ktorí boli predtým z účasti vo voľbách vylúčení. (TASR)

Maďarská vláda a maďarská diplomacia sa domnievajú, že o otázke Sústavy vodných diel Gabčíkovo -- Nagymaros treba rokovať so slovenskou stranou. Povedal to hovorca rezortu diplomacie Tamás Tóth. (TASR)

Poľský minister vnútra Krzysztof Janik sa v pondelok stal novým šéfom poslaneckého klubu vládneho Zväzu demokratickej ľavice v poľskom parlamente. Tento krok vyvolal ďalšie špekulácie o možných zmenách vo vládnom kabinete premiéra Leszeka Millera. (TASR)
Celé Gruzínsko sa včera ráno ponorilo do tmy v dôsledku poruchy na hlavnej elektrárni tejto kaukazskej republiky. (TASR)

Švédska polícia aj napriek dočasne ukončenému procesu s Mijailom Mijailovicom v prípade Anny Lindhovej skúma, či vrah populárnej švédskej ministerky nenesie zodpovednosť aj za ďalšiu vraždu. (TASR)

Osem rokov po začiatku vyšetrovania sa včera pred Krajinským súdom v Augsburgu začal proces s Maxom Straussom, synom známeho nemeckého konzervatívneho politika, niekdajšieho bavorského premiéra a predsedu Kresťansko-sociálnej únie Franza Josefa Straussa. (TASR)

Vo vládnej koalícii talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho vrcholí spor o väčšiu autonómiu regiónov. Minister pre reformy a zároveň šéf Ligy Severu Umberto Bossi opätovne pohrozil odchodom z koalície v prípade, že vláda čoskoro nepodnikne kroky v tomto smere. (TASR)

Katar je pripravený odpustiť Iraku väčšinu dlhu a neskôr zváži aj odpísanie zvyšnej časti. Oznámilo to včera katarské ministerstvo zahraničných vecí po rozhovoroch s americkým vyslancom pre otázky irackého dlhu Jamesom Bakerom. (TASR)

Spojené arabské emiráty včera po rokovaniach s osobitným emisárom USA Jamesom Bakerom oznámili, že odpíšu väčšinu irackého dlhu. (TASR)

Maďarsko sa bude uchádzať o sídlo budúcej agentúry pre ochranu hraníc Európskej únie. Oznámila to včera v Budapešti ministerka vnútra Mónika Lampertová. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 10:19