StoryEditor

Clintonová skóruje aj vďaka Billovi

17.10.2007, 00:00
Ruka v ruke s blížiacimi prezidentskými voľbami v USA kandidáti zostrujú boj o každý dolár na kampaň. Najrýchlejšie sa kotúľajú doláre do pokladničky demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej.

Ruka v ruke s blížiacimi prezidentskými voľbami v USA kandidáti zostrujú boj o každý dolár na kampaň. Najrýchlejšie sa kotúľajú doláre do pokladničky demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej. Na kampaň sa jej podarilo len doteraz zozbierať historicky najvyššiu sumu - 35 miliónov dolárov. K hviezdnej sume sa približuje len jej kolega z demokratického tábora Barack Obama sumou 32 miliónov dolárov. Takzvané primárky, v ktorých si demokrati aj republikáni vyberajú svojho kandidáta, sa začnú už začiatkom budúceho roka.
Tajomstvo Clintonovej rozrastajúceho sa konta podľa pozorovateľov spočíva aj v speňažovaní mena svojho manžela, bývalého prezidenta USA Billa Clintona. Tvrdia, že bez jeho mena, ktoré dnes stojí za úspešnými (a bohatými) nadáciami, by Hillary taký vzostup nezažila.
"Bez neho by mohla kandidovať možno do čela niektorej z univerzít, nie však do čela USA," tvrdí komentátorka denníka The New York Times Maureen Dawdová. Podobné názory zaznievajú v Spojených štátoch čoraz častejšie. "Samozrejme, že ho použije. Clinton je veľmi populárny medzi demokratmi. Ale ona chce aj zostať sama sebou. Musí nájsť strednú cestu, aby vyťažila z jeho podpory, a zároveň od neho nebola veľmi závislá," povedal HN politológ Newyorskej univerzity Steven Brans.
Experti si dávno všimli, že značka "Clinton" robí zázraky. Bill jej pomáha v kampani a výsledky sa ihneď objavia. Ambiciózna Hillary však odmieta kráčať v tieni svojho manžela. "Bill bol dobrý prezident, ale je som tu sama za seba," povedala v jednej z predvolebných diskusií.
Americké médiá tvrdia, že Hillary na lesku pridali aj postprezidentské aktivity jej manžela - prostredníctvom vlastnej charitatívnej nadácie zozbieral mnoho peňazí a pomáhal pri prírodnej katastrofe spôsobenej cunami v Ázii pred tromi rokmi, podarilo sa mu presadiť nižšie ceny za lieky na liečbu AIDS. Čo by teda mohlo nádejnú kandidátku ohroziť? "Vyčítajú jej, že ,číta z učebnice#145#. Američania sa boja, že by nevedela robiť rozhodnutia mimo nej," povedal Brans. Podľa neho preto jej úspech nie je istý. "Aj prví bežci sa môžu potknúť, ani tu to nie je nemožné," dodal analytik.

01 - Modified: 2003-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Valorizácia dôchodkov bude 6-percentná
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 17:23