Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump podpísal zákon o podpore protestov v Hongkongu

28.11.2019, 06:07
Autor:
TASRTASR
Šéf Bieleho domu v sprievodnom vyhlásení vyjadril "rešpekt" k čínskemu prezidentovi a vyslovil nádej, že predstavitelia "Číny a Hongkongu dokážu vzájomné rozdiely priateľsky urovnať".

Americký prezident Donald Trump podpísal v stredu zákon o podpore prodemokratických protestov v Hongkongu, ktorý takmer jednomyseľne schválili obe komory Kongresu. Informovala o tom agentúra AFP.

Trump podľa AFP neprejavoval veľkú ochotu uvedený zákon podpísať. Keďže ho však veľkou väčšinou schválili obe komory Kongresu, mal len malý priestor na manévrovanie.

Šéf Bieleho domu v sprievodnom vyhlásení vyjadril "rešpekt" k čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi a vyslovil nádej, že predstavitelia "Číny a Hongkongu dokážu vzájomné rozdiely priateľsky urovnať".

Peking legislatívu podpísanú Trumpom odsúdil ako "otvorené zasahovanie do vnútorných záležitostí Číny". Čínsky rezort diplomacie v utorok oficiálne varoval Spojené štáty pred bližšie nešpecifikovanými "dôsledkami" v prípade, ak tento zákon vstúpi do platnosti.

AFP v tejto súvislosti pripomína, že Washington sa momentálne snaží o zmiernenie dlhodobej obchodnej vojny s Pekingom.

Zákon o ľudských právach a demokracii v Hongkongu, ktorý v Kongrese podporila väčšina republikánov i demokratov, vyjadruje podporu hongkonským demonštrantom. Okrem iného hrozí Hongkongu odobratím výhod v obchodovaní s USA v prípade porušovania ľudských práv a slobôd.

Druhý "hongkonský" zákon schválený americkým Kongresom zakazuje, aby sa do Hongkongu predával slzotvorný plyn, gumové projektily a ďalšie prostriedky používané pri potláčaní vyše päť mesiacov trvajúcich protestov.

Hongkongom, ktorý je osobitnou administratívnou oblasťou Číny, otriasajú od 9. júna protivládne protesty. Ich účastníci odmietajú zasahovanie Číny do osobitného autonómneho štatútu Hongkongu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:51