TASR/AP
StoryEditor

Polícia zverejnila meno páchateľa teroristického útoku v Londýne, ktorý zabil dvoch ľudí

29.11.2019, 14:28
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Páchateľ útočil nožnom a na sebe mal vestu zrejme s atrapou výbušniny.

Londýnska Metropolitná polícia zverejnila totožnosť muža, ktorý v piatok pri útoku nožom v okolí mosta London Bridge zabil dvoch ľudí a ďalších troch zranil - išlo o 28-ročného Usmana Khana, ktorý si už v minulosti odpykal trest vo väzení za teroristické činy.

V sobotu skoro ráno o tom informovali tlačová agentúra AP a televízia Sky News.

Metropolitná polícia uviedla, že podozrivý útočník Khan žil v grófstve Staffordshire v strednom Anglicku a policajti túto adresu prehľadávajú.

Páchateľ útočil nožnom a na sebe mal vestu zrejme s atrapou výbušniny.

Polícia oznámila, že do ulíc britskej metropoly bude vyslaných viac policajných hliadok, aby dohliadali na bezpečnosť.

Muž mal na sebe atrapu výbušniny

Britský premiér Boris Johnson už polícii za zásah poďakoval a londýnsky starosta Sadiq Khan na tlačovej konferencii ocenil tiež odvahu okoloidúcich, ktorí sa útočníkovi postavili.

"Vzhľadom na hlásenia, že podozrivý mohol mať výbušné zariadenie, zasahovali na mieste špecialisti," povedal novinárom policajný veliteľ Neil Basu, ktorý má na starosti protiteroristické operácie. "Môžem však potvrdiť, že v túto chvíľu sme presvedčení, že zariadenie, ktoré bolo umiestnené na tele podozrivého, bola atrapa," dodal.

Incident sa stal okolo 14:00 miestneho času (15:00 SEČ). Z výpovede svedkov vyplýva, že proti útočníkovi okamžite zasiahli okoloidúci, ku ktorým sa následne pridali policajti.

Muž vzal útočníkovi nôž

Ako hrdinu označujú médiá aj ľudia na internete muža, ktorý útočníkovi vzal nôž a utiekol s ním od miesta, kde s útočníkom zápasili civilisti i policajti. Televízia Sky News ocenila jeho odvahu, lebo riskoval vlastný život. Pochvala znie aj na adresu ostatných okoloidúcich, ktorí sa snažili útočníka premôcť.

Na twitteri sa krátko po čine objavili zábery človeka bezvládne ležiaceho na chodníku a tiež niekoľko videí, na ktorých zasahujúci policajti strieľajú na muža na zemi, ktorého sa predtým pokúšala premôcť skupina ľudí.

Na dostupných záberoch je tiež vidieť, ako ľudia z mosta i jeho okolia utekali. Podľa svedkov sa prítomných zmocnila panika.

Päť zranených

Zverejnené boli aj snímky očividne zranenej ženy, ktorú z miesta odnášala štvorica policajtov. Britské médiá informujú zhruba o piatich zranených, ich stav ale nie je známy.

Na mieste vedľa policajtov zasahovali takisto zdravotníci a hasiči. Priľahlá stanica London Bridge bola uzavretá.

O prípade bol informovaný premiér Johnson. "Chcem poďakovať polícii a všetkým záchranným zložkám za ich okamžitú reakciu," uviedol ministerský predseda. Minister vnútra Sajid Javid oznámil, že ho udalosť veľmi znepokojila.

Londýnsky starosta Sadiq Khan uviedol, že je v úzkom kontakte s šéfom metropolitnej polície. K incidentu povedal, že to bol očividne čin jediného útočníka a že polícia žiadneho ďalšieho páchateľa nehľadá. Dodal, že teroristické útoky obyvateľov metropoly a Británie nemôžu rozdeliť.

London Bridge cez Temžu spája londýnske časti City a Southwark. Most sa už v júni 2017 stal dejiskom teroristického útoku, ktorý si tu a tiež v niekoľko sto metrov vzdialenej štvrti Borough Market vyžiadal osem obetí, zahynuli tiež traja útočníci a ďalších takmer päťdesiat ľudí utrpelo zranenia.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 04 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 05 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:10