Reuters/HN
StoryEditor

Čaputová vystúpi na summite NATO, na oficiálnej fotografii ju zatienil grécky premiér

04.12.2019, 11:10
Autor:
TASRTASRpebpeb
Slovenská prezidentka bude hovoriť o plnení záväzkov našej krajiny.

Lídri členských krajín NATO sa na stredajšom samite budú venovať témam spoločnej obrany, zvyšovaniu súdržnosti a vzťahom s Ruskom a Čínou. Zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni šéfov štátov a vlád NATO sa koná meste Watford v anglickom grófstve Hertfordshire.

Slovensko zastupujú prezidentka Zuzana Čaputová, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) a minister obrany Peter Gajdoš (SNS).

"Ideme si spoločne pripomenúť 70. výročie od založenia tohto združenia, tohto spolku," povedala slovenská prezidentka po príchode na miesto konania stredajšieho samitu NATO.

"Samozrejme, že sa budeme rozprávať o tom, ako čo najefektívnejšie zabezpečiť obranu a bezpečnosť našich občanov. Za Slovenskú republiku budem hovoriť o tom, ako si plníme naše záväzky," uviedla Čaputová.

V utorok sa v Londýne konala slávnostná recepcia pri príležitosti 70. výročia založenia NATO, ktorú usporiadala britská kráľovná Alžbeta II., ako aj recepcia organizovaná predsedom vlády Spojeného kráľovstva Borisom Johnsonom.

Ešte predtým absolvovali hlavy štátov a ďalší vrcholní predstavitelia oficiálne fotenie. Na snímke nechýbala ani kráľovná či jej syn princ Charles.

Fotograf Yui Mok si tento záber však medzi svoje najlepšie diela nezaradí. Slovenskú prezidentku totiž čiastočne zakrýva grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Čaputová stojí medzi holandským premiérom Markom Ruttem a poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

Na samite sa zúčastní aj americký prezident Donald Trump, ktorý do Británie odletel v pondelok.

Trump v utorok absolvoval rokovanie s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, na ktorom sa venovali výdavkom jednotlivých členských krajín NATO na obranu.

Stoltenberg zdôraznil vedúcu úlohu USA v tejto oblasti a pripomenul aj pokrok, ktorý v tejto oblasti dosiahli európske krajiny a Kanada.
S americkým prezidentom hovorili aj o ďalšom zdokonalení v oblasti pripravenosti spojeneckých síl, boji proti terorizmu, kontrole zbrojenia a o vzťahoch NATO s Ruskom a Čínou.

01 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 02 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-04-19 15:33:16 - Feat.: - Title: Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 05 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:02