Reuters
StoryEditor

Washington chce militarizovať vesmír, vyhlásil Putin

04.12.2019, 17:56
Autor:
ČTKČTK
USA podľa prezidenta kvôli zachovaniu strategickej prevahy v tejto oblasti urýchlene vytvárajú kozmické sily, ktoré sa už cvičia na operácie vo vesmíre.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že Spojené štáty rýchlo rozvíjajú svoje ozbrojené sily pre možné operácie vo vesmíre a že Washington vidí vesmír ako možné bojisko.

Rusko je podľa Putina proti militarizácii vesmíru, ale americké kroky znamenajú, že Moskva musí rozvíjať vlastné kozmické sily.

"Predné svetové veľmoci aktívne rozvíjajú moderné vesmírne systémy vojenského a dvojakého použitia, dopĺňajú a zdokonaľujú ich technické parametre," uviedol Putin podľa agentúry Interfax na porade s vojenskými veliteľmi.

Rusko je proti

USA podľa prezidenta kvôli zachovaniu strategickej prevahy v tejto oblasti urýchlene vytvárajú kozmické sily, ktoré sa už cvičia na operácie vo vesmíre.

"Rusko vždy dôsledne vystupovalo a vystupuje proti militarizácii kozmu," povedal Putin. Avšak upozornil, že "vývoj situácie od nás vyžaduje venovať zvýšenú pozornosť posilneniu zoskupení na obežnej dráhe, ako aj celkovo raketového a vesmírneho priemyslu".

Prezident tiež poukázal na skutočnosť, že efektívnosť vojenského námorníctva a celkovo ozbrojených síl v mnohom závisí od včasného získania údajov z vesmírnych zariadení, na spoľahlivom fungovaní satelitnej navigácie a spojenia, ako aj využitie možností a technológií umelej inteligencie na bojisku.

Už od roku 2001

Interfax dodal, že sa NATO rozhodlo pokladať vesmír za nové operačné pôsobisko. Moskva nad tým vyjadrila znepokojenie. "NATO dorazilo do vesmíru," vyhlásila hovorkyňa ministerstva zahraničia Marija Zacharovová.

Ruská armáda začala vytvárať organizačnú jednotku kozmických síl už v roku 2001. O desať rokov neskôr vzniklo takzvané vojsko protivzdušnej a kozmickej obrany, ktoré sa v roku 2015 zmenilo vo vzdušné a kozmické sily.

Ruské kozmické sily majú za úlohu sledovať vo vesmíre objekty, ktoré môžu ohrozovať bezpečnosť krajiny, a vypúšťať na obežnú dráhu vojenskej družice na zabezpečenie činnosti ostatných zložiek armády. Podľa Moskvy ide o výzvedné, komunikačné a kontrolné funkcie, útočné zbrane vraj Rusko ani žiadny iný štát vo vesmíre zatiaľ nemá.

01 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 02 - Modified: 2024-04-12 06:41:56 - Feat.: - Title: Rusko vyslalo do Nigeru systém protivzdušnej obrany a inštruktorov 03 - Modified: 2024-04-11 21:18:43 - Feat.: - Title: Putin odmieta tvrdenia, že Rusko pripravuje agresiu proti iným krajinám 04 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 05 - Modified: 2024-04-09 14:15:01 - Feat.: - Title: Pri zatmení Slnka sa zatmejú aj mozgy. V USA kvôli piatim minútam zavládla mánia (+ FOTOGALÉRIA)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 16:06