StoryEditor

Podali sme ruku diktátorovi

Aktualizované 11:50 | Slovensko hostilo jedného z najkontroverznejších svetových lídrov. Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev, ktorého jeho opozícia obviňuje z autoritatívneho vládnutia a rozsiahlej korupcie, sa u nás stretol len s priateľským prijatím.

Témy ako demokracia či ľudské práva zostali bokom, hovorilo sa hlavne o ekonomike.
Kvôli rope a zemnému plynu sme ochotní prižmúriť oči nad diktátorskými maniermi lídra najbohatšej stredoázijskej ekonomiky a deviatej najväčšej krajiny sveta. "Nevidím dôvod, prečo by sme nepodporili Kazachstan v jeho kandidatúre na nestále členstvo v Bezpečnostnej rade OSN v rokoch 2011 a 2012," povedal včera novinárom po stretnutí s Nazarbajevom slovenský prezident Ivan Gašparovič. Slovensko takisto zdvihne ruku za to, aby sa v roku 2009 stal Kazachstan predsedom významnej Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Jej pozorovatelia dohliadajú napríklad na demokratický priebeh volieb v členských krajinách tejto organizácie.

Rodinný podnik
Nursultan Nazarbajev vládne bez prestávky v Kazachstane od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991. Tento 67-ročný bývalý komunista si z krajiny urobil "rodinný podnik". Jeho manželka Sara rozhoduje o rozdeľovaní peňazí cez samosprávne kraje. Najstaršia dcéra Dariga má pod palcom televíziu, rozhlas aj tlač. Druhá dcéra Dinara si skvele zarába ako majiteľka súkromných škôl. Nazarbajev však nedávno zosadil jej manžela z funkcie štátneho podniku, ktorý kontroluje päť významných spoločností. Ešte predtým z kresla veľvyslanca v Rakúsku zosadil druhého zaťa, ktorého doma obvinili zo zločineckého spolčovania. Mnohí si tento krok vysvetľovali tým, že prezident v ňom videl konkurenta na prezidentské kreslo.
Nazarbajevovi v máji parlament schválil zmenu ústavy, aby po vypršaní mandátu v roku 2012 mohol kandidovať "až do smrti".

Dôležitý partner
Obrovské náleziská ropy a zemného plynu robia z Kazachstanu silného hráča Strednej Ázie. Krajina denne exportuje 1,1 milióna barelov ropy. Podľa odhadov má vyťažiteľné zásoby 100 miliárd barelov. Za minulý rok vyviezol Kazachstan spolu 57 miliónov ton "čierneho zlata".
Podľa analytika Alexandra Dulebu je pre nás Kazachstan veľmi dôležitý partner práve z tohto hľadiska. "Na druhej strane je však fakt, že režim v Kazachstane je autoritatívny. Naša zahraničná politika však nemôže byť iba čierna alebo iba biela. Musí byť kombináciou jedného aj druhého," povedal HN Duleba. Podľa neho žiadna krajina nemôže rezignovať na svoje záujmy. "To však neznamená, že v dialógu by nemali byť veci, na ktorých nám záleží," dodal.
Výsledkom našej spolupráce s poloruským Kazachstanom nateraz je najväčší spoločný podnik na výrobu bioetanolu v krajine. V novom projekte nás zastupuje slovenská energetická firma Vasilia Bechvarzha Korlea Invest. Slovensko-kazašský podnik v meste Esilj vlastní dvojtretinovou väčšinou slovenská firma, zvyšok si v ňom obhájila kazašská štátna spoločnosť Saryarka.
V novom projekte Korlea Invest Energy Corporation sa má preinestovať zhruba 120 miliónov eur (asi štyri miliardy korún). Vstupom na kazašskú pôdu sa otvárajú väčšie možnosti aj pre nás. Nová spoločnosť totiž má vyrábať enormných 80-tisíc ton biopaliva ročne a má možnosť sa tak dostať do elitného klubu tridsiatich korporátnych lídrov Kazachstanu, ktorý zvýhodní členov a partnerské krajiny štátnymi preferenciami. Krajina má nateraz štyri ekonomické zóny, v ktorých prichádzajúci investori neplatia dane.

Vasil Bechvarzh v minirozhovore pre HN:
Fabriku treba stavať pri zdroji

Ambícia veľkého slovenského podniku je známa už dlhšie. Prečo padol výber na Kazachstan?

Kazachstan sa stáva veľmi zaujímavou oblasťou pre investičné projekty. Stavať je preto potrebné tam, kde je zdroj a nie tam, kde je spotrebiteľ. Kazachstan je krajinou, ktorá je nateraz najväčšou v spotrebe energetiky.

Nová spoločnosť, v ktorej má vaša firma 66 percentný podiel, má ambície sa dostať aj medzi najväčšie podniky Kazachstanu. S akými cieľmi do tejto asociácie chcete vstúpiť?

Našim cieľom je dostať sa aj medzi tridsať najväčších korporátnych firiem v Kazachstane. Takýto vstupu má mať aj veľmi pozitívny dopad pre Slovensko. Iné firmy tak môžu vidieť, že sa tu oplatí investovať a čo je najdôležitejšie dosiahnuť zisk.

Slovensko-kazašský podnik má vyrábať 80-tisíc ton bioetanolu ročne. Ako vnímate konkurenciu s týmito číslami na kazašskom trhu?

Fabriku staviame tak, aby sa produkcia dala časom zvyšovať. Ak pri 120-miliónovej (eur) investícii dosiahneme výrobu 80-tisíc ton, môžeme pokračovať ďalej. Už aj nateraz sme silnou konkurenciou

S takým množstvom bioetanolu je malé aj územie Kazachstanu. Na ktoré trhy budete preto vyvážať biopalivá?

V hre okrem Kazachstanu bude európsky, japonský či čínsky trh.

Radovan Žuffa

 

01 - Modified: 2003-06-23 22:12:30 - Feat.: 0 - Title: Samosprávy sa ujali stavebného konania 02 - Modified: 2003-06-23 22:12:31 - Feat.: 0 - Title: Zmenil sa len spôsob platby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. jún 2024 17:34