StoryEditor

Našli obete "veľkého teroru"

05.10.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Stavební robotníci našli v centre Moskvy pri rekonštrukcii domu z 19. storočia pozostatky 34 mŕtvol. Nález vyvolal rozruch. Historici i polícia sa domnievajú, že ide o obete sovietskeho diktátora Josifa Stalina. Ten pred 70. rokmi rozpútal jednu z najkrvavejších čistiek v ruských dejinách.
Prípad stále vyšetrujú a pozostatky skúmajú. Hovorca moskovskej polície Jevgenij Gildejev najskôr oznámil, že mŕtvi boli najskôr obeťami represií v 30. rokoch minulého storočia. Niektorí mali guľku v hlave a blízko ležala rovnako pištoľ. Včera večer moskovská prokuratúra oznámila, že stopy násilia nenašli a môže ísť o mŕtvoly staré aj jedno storočie.
V 30. rokoch prežíval vtedajší Sovietsky zväz vlnu politických vrážd a čistiek, ktorými si Stalin upevňoval moc. Zabíjanie skutočných, možných aj potenciálnych odporcov režimu vyvrcholilo koncom roka 1938. V ére veľkého teroru zatkli až takmer dva milióny ľudí a takmer milión z nich zastrelili. Mŕtvoly boli zakopané pod základmi budovy sovietskej tajnej polície KGB.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:27