Reuters
StoryEditor

V Británii začali predčasné voľby. Majú vyriešiť otázku brexitu

12.12.2019, 07:40
Autor:
ČTKČTK
Vo voľbách sa očakáva víťazstvo Johnsonových konzervatívcov. Nie je však jasné, či získajú väčšinu potrebnú na zostavenie vlády.

V Británii o 08:00 SEČ začali predčasné parlamentné voľby, ktoré majú vyriešiť patovú situáciu, ktorá nastala okolo plánovaného odchodu Británie z Európskej únie. Voliči môžu hlasovať až do 23:00 SEČ. Krátko potom budú zverejnené prvé odhady výsledkov. Čaká sa víťazstvo vládnej Konzervatívnej strany premiéra Borisa Johnsona. Či sa jej podarí získať v Dolnej snemovni väčšinu, ale nie je isté.

Okrem brexitu hrali v predvolebnej kampani dôležitú úlohu aj témy verejného zdravotníctva, školstva či bezpečnosti. Opoziční labouristi Jeremyho Corbyna kritizovali konzervatívcov okrem iného za úsporné opatrenia z minulých rokov. Sami labouristi by v prípade svojho víťazstva chceli mohutne investovať do britskej ekonomiky a tiež znárodniť niektoré jej odvetvia.

Očakávané víťazstvo konzervatívcov

Podľa prieskumov verejnej mienky sa čaká víťazstvo Konzervatívnej strany. Otázkou však zostáva, či jej kandidáti vyhrajú v najmenej 326 volebných obvodoch, čo by znamenalo väčšinu v 650 člennej Dolnej snemovni potrebnú pre zostavenie vlády.

V prípade, že by konzervatívci absolútnu väčšinu nemali, mohol by sa moci chopiť menšinový kabinet na čele s labouristom Corbynom, ktorý by si však musel vyjednať podporu menších strán.

Riešenie brexitu

Predčasné parlamentné voľby by mali predovšetkým vyriešiť patovú situáciu okolo brexitu. Premiér Johnson ho chce v prípade víťazstva po niekoľkých predchádzajúcich odkladoch dokončiť a opustiť európsky blok 31. januára budúceho roka.

Napriek volebným heslám by tým však proces brexitu zďaleka neskončil. Do konca roka 2020 by totiž museli Londýn a Brusel v rámci takzvaného prechodného obdobia vyjednať ešte podmienky budúcich vzťahov.

Johnson sľúbil, že pod jeho vedením sa prechodné obdobie do roku 2021 nepretiahne. Hlavný únijný vyjednávač pre brexit Michel Barnier však na nahrávke, ktorá v stredu unikla do britských médií, tvrdí, že je nerealistické, aby sa tak zložité rokovania stihla za 11 mesiacov.

Ak by sa budúcim britským premiérom stal Corbyn, čakalo by Britov druhé referendum o brexitu. V ňom by sa mohli rozhodnúť pre brexit s novou dohodou, ktorú by chceli labouristi vyjednať s EÚ v priebehu troch mesiacov, alebo pre zotrvanie v európskom bloku. Corbyn pred časom sľúbil, že by pred ľudovým hlasovaním vystupoval neutrálne.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-04-04 05:50:27 - Feat.: - Title: Tlak sa stupňuje. Hlavný Netanjahuov rival Gantz vyzval na predčasné parlamentné voľby v Izraeli 03 - Modified: 2024-03-28 15:09:19 - Feat.: - Title: Bulharsko mieri k predčasným voľbám, zlyhal aj tretí pokus o zostavenie novej vlády 04 - Modified: 2024-03-25 13:17:57 - Feat.: - Title: Kandidátka na bulharskú premiérku stiahla kandidatúru, rokovania o vláde zlyhali 05 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:09