TASR/AP
StoryEditor

Elitní vojaci USA udreli proti džihádistovi. Pri jeho dome pristáli vrtuľníky, bolo počuť výbuchy a streľbu

03.02.2022, 07:41
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Cieľom americkej operácie bol dvojposchodový dom obklopený stromami. Časť budovy bola podľa spravodajcov zničená a na mieste boli vidieť stopy krvi.

Americké špeciálne jednotky podnikli v stredu v meste Atma na severe Sýrie úspešnú protiteroristickú operáciu, oznámil Pentagon. Miestni obyvatelia a povstalci bojujúci proti sýrskej vláde tvrdia, že cieľom bol údajný džihádista napojený na teroristickú sieť al-Kájda. Koľko ľudí prišlo pri ostreľovaní a následných stretoch o život, nie je jasné, výpovede záchranárov a obyvateľov sa rôznia. Zrejme však zahynulo najmenej deväť osôb vrátane niekoľkých detí.

"Špeciálne jednotky Spojených štátov (...) podnikli dnes (v stredu) večer protiteroristickú operáciu v severozápadnej Sýrii. Misia bola úspešná," uviedol hovorca amerického ministerstva obrany John Kirby. "Nedošlo k žiadnym americkým stratám," dodal s tým, že ďalšie informácie poskytne, keď budú k dispozícii.

Informácie o počtoch obetí sa rôznia. Jeden z miestnych obyvateľov vypovedal, že pri útoku v provincii Idlib trvajúcom dve hodiny prišlo o život najmenej 12 ľudí. Ide o husto obývanú oblasť blízko hranice s Tureckom, kde žijú desaťtisíce Sýrčanov, ktorých z domova vyhnala občianska vojna.

Najväčšia akcia od zabitia Bagdádího

Exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva, ktorá sídli v Británii a konflikt v Sýrii monitoruje cez sieť svojich informátorov na mieste, uviedla, že o život prišlo najmenej deväť ľudí, vrátane dvoch detí a ženy. Podľa opozičnej sýrskej civilnej obrany, známej tiež ako Biele prilby, zahynulo pri ostreľovaní a následných stretoch najmenej 13 ľudí vrátane šiestich detí.

Podľa svedkov pristálo blízko domu zahraničného džihádistu niekoľko vrtuľníkov a bolo počuť výbuchy a streľbu. Po útoku nad miestom zostali bližšie neurčené prieskumné lietadlá. O tom, či údajný džihádista prišiel o život, ešte nie sú žiadne informácie. Miestni obyvatelia však uviedli, že v čase útoku sa nachádzal v dome aj so svojou rodinou.

Agentúra AFP s odkazom na svojich spravodajcov na mieste píše, že cieľom americkej operácie bol dvojposchodový dom obklopený stromami. Časť budovy bola podľa spravodajcov zničená a na mieste boli vidieť stopy krvi.

Charles Lister, analytik washingtonského Blízkovýchodného inštitútu, povedal, že "to vyzerá na najväčšiu operáciu" od útoku proti abú Bakrovi Bagdádímu. Vodca teroristickej organizácie Islamský štát zomrel pri zásahu amerického komanda v severovýchodnej Sýrii v októbri 2019.

Posledná bašta odporu

Idlib je poslednou väčšou oblasťou ovládanou povstalcami bojujúcimi proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Väčšinu provincie a priľahlých území kontroluje skupina Haját Tahrír aš-Šám (HTS - Organizácia pre osvslobodenie Levanty) vedená bývalými členmi niekdajšej odnože al-Káidy v Sýrii.

V posledných rokoch sa táto skupina snaží vystupovať ako umiernenejší hráč, ktorému ide len o záležitosti Sýrie a ktorý odsudzuje medzinárodný terorizmus.

HTS v uplynulom období vykonala viaceré bojové operácie na odstránenie radikálnejších džihádistických skupín, ako je Hurrás ad-Dín (Strážcovia viery), ktorá má pevnejšie väzby s al-Káidou.

Mesto Atma je sídlom obrovského tábora pre rodiny vysídlené v dôsledku desať rokov trvajúcej občianskej vojny v Sýrii. Odborníci opakovane varujú, že sa v tomto tábore ukrývajú aj džihádisti.

Americká armáda sa v uplynulých rokoch snažila likvidovať predstaviteľov al-Kájdy v severnej Sýrii predovšetkým pomocou dronov.

01 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 23:10