StoryEditor

Obamovou prvou úlohou bude zjednotiť národ okolo seba

05.11.2008, 23:00

Utorkové voľby v Spojených štátoch prepisovali históriu. Prvýkrát sa stal prezidentom Afroameričan, rekordy lámala aj predvolebná kampaň. Obama sa netají, že do svojho kabinetu chce vziať aj republikánov.

Môžete povedať, čím boli utorkové voľby výnimočné?
Predovšetkým to boli historické voľby. Účasť v hlasovacích miestnostiach bola nesmierne vysoká, najmä účasť Afroameričanov na voľbách bola väčšia ako v predchádzajúcich voľbách. Je to znak zaangažovanosti a záujmu ľudí o tieto voľby. Väčšina z nich si uvedomovala, že včerajšok bol pre nich historickým dňom. Často hovorím, že politika je vlastne história v prítomnom čase. Nikdy to neplatilo viac ako včera.

Dá sa predpokladať, čo bude Obamov ďalší krok po vyhratých voľbách?
Myslím si, že jeho ďalším krokom bude snaha zjednotiť národ okolo svojho úradu prezidenta. A jedna z prvých vecí, ktorú urobí, a ktorá smeruje k tomuto cieľu, je vymenovanie nového vládneho kabinetu. Barack Obama oznámi jeho zloženie v priebehu nasledujúcich týždňov, v období medzi jeho zvolením a inauguráciou v januári budúceho roku. Sám Obama povedal, že chce vytvoriť takzvaný tím rivalov, čo je názov knihy o Abrahamovi Lincolnovi, ktorá v Spojených štátoch vyšla pred pár rokmi. Lincoln totiž vymenoval do vlády aj ľudí, ktorí sa uchádzali o prezidentský post. Prvým dôkazom môže byť aj Obamov výber Joea Bidena za svojho viceprezidenta, čo sa ukázalo ako dobrá voľba. Dôležitou otázkou je, či vymenuje do vlády aj nejakých republikánov.

Očakávate, že by naozaj mohol dať šancu republikánom?
Existujú špekulácie, že by si mohol v kabinete ponechať terajšieho ministra obrany Roberta Gatesa. Podľa mňa by takéto rozhodnutie mohlo rozptýliť obavy časti republikánov, ktorí si myslia, že demokratický prezident je tradične považovaný za nie príliš silného v oblasti národnej bezpečnosti, v porovnaní s republikánmi. Aj napriek tomu, že Bushova politika v Iraku je všeobecne nepopulárna, minister Gates dobre zvládol prebratie tohto postu po Donaldovi Rumsfeldovi. Ak by sa Obama rozhodol Gatesa si ponechať, myslím si, že ľudia by toto rozhodnutie privítali.

Podľa niektorých analytikov sú Spojené štáty značne rozdelené. Je vôbec možné, aby Barack Obama krajinu zjednotil?
Americkí občania nie sú značne rozdelení, sú to politické strany. A to je rozdiel. Množstvo nezávislých voličov, ktorí nepodporujú republikánov ani demokratov, neustále rastie. V skutočnosti je viac umiernených ľudí ako liberálov a konzervatívcov. Navyše, zjednotenie amerického národa bolo jedným z hlavných leitmotívov ako Obamovej tak i McCainovej predvolebnej kampane.

Aké ponaučenie si zoberú Spojené štáty z tohtoročných volieb?
Naučia sa, že negatívne kampane nemusia vždy vyjsť, že je jednoduchšie presvedčiť ľudí aby hlasovali za niečo, než proti niečomu. Myslím si, že sa naučia, že používanie technológií a inovácií môže byť odmenené. Obama použil technológiu napríklad pri získavaní financií na svoju kampaň. A to sa mu nakoniec aj vyplatilo.

Obamova cesta do Bieleho domu

Rok 1996
Získal kreslo do Senátu štátu Illinois, ktoré si udržal až do roku 2005.

Rok 2000
Neúspešne kandidoval do Snemovne reprezentantov. Po úspešných rokoch v illinoiskom Senáte to pre neho znamenalo doslova studenú sprchu. Obama vtedy zvažoval, či sa má ďalej venovať politike.

November 2004
Obamu zvolili do amerického Senátu za štát Illinois, kde bol v tom čase piatym Afroameričanom v histórii federálneho Senátu. Tak vstúpil do „veľkej“ politiky. Pomohol mu vtedy prejav, ktorý predniesol na letnom Konvente Demokratickej strany, za čo si vyslúžil veľké uznanie.

Február 2007
Oznámil svoju kandidatúru na post prezidenta Spojených štátov. Jeho silnou súperkou v boji o stranícku nomináciu bola niekdajšia prvá dáma Hillary Clintonová. Porazil ju však a v júni 2008 zvíťazil v demokratických primárkach. Clintonová nakoniec svojho rivala verejne podporila spolu s manželom a bývalým americkým prezidentom Billom Clintonom.

4. novembra 2008
Baracka Obamu zvolili za amerického prezidenta. Stal sa v histórii Spojených štátov prvým afroamerickým prezidentom. Z celkového počtu 528 voliteľov získal 349 hlasov. Porazil tak svojho republikánskeho rivala Johna McCaina, ktorému sa pred voľbami postupne darilo znižovať Obamov náskok z 12 percent na päť. Po ôsmich rokoch republikánov v Bielom dome sa tak k moci dostanú opäť demokrati.

Prečítajte si aj:
Muž, ktorý mení americké dejiny

Muž, ktorý prepisuje americké dejiny. Asi tak by sa dal najvýstižnejšie charakterizovať nový americký prezident Barack Obama – prvýkrát vo svojej histórii má totiž Amerika prezidenta tmavej pleti. Muž, ktorého meno pred niekoľkými rokmi nikto nepoznal. Dnes ho mnohí prirovnávajú k legendárnemu JFK – Johnovi Fitzgeraldovi Kennedymu. Kto vlastne je Barack Obama? „Američania sami nevedia, kto to skutočne je. Sám napísal o sebe knihu, vyšlo o ňom niekoľko ďalších biografií, poznáme jeho pôvod, kde študoval a pracoval, ale kto to naozaj je, nikto nevie,“ skonštatoval pre HN americký analytik Robert Kraynak.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Práca pre budúceho prezidenta bola skvelá

Rozhovor. Kirsten Verdelová z demokratického tábora nového prezidenta Baracka Obamu exkluzívne pre HN:

Za víťazstvom Baracka Obamu stáli aj tisíce ľudí, ktorí tvorili súčasť jeho predvolebného tímu. „Robili sme všetko, čo bolo v našich silách, aby sme sa vyhli negatívnej kampani,“ hovorí Verdelová.

Boli ste priamo pri voľbe prezidenta USA. Môžete opísať tento zážitok?
Jednoznačne to bolo skvelé. Som prvý a jediný cudzinec, ktorý kedy pracoval v národnom hlavnom stane Demokratickej strany. Bol to jedinečný zážitok a myslím si, že mať možnosť pracovať v samotnom srdci Obamovej kampane je niečo, čo by si radi skúsili milióny ľudí po celom svete.

Celý článok >>
Prečítajte si aj:
Anketa: Čo hovoríte na výsledok prezidentských volieb v USA?

Ľudovít Černák, podnikateľ
– Amerika ma príjemne prekvapila. Napriek tomu, že som držal prsty Obamovi ako mladému človeku, ktorý chce priniesť zmenu do Bieleho domu. Nebol som stopercentne presvedčený, že Amerika je pripravená zvoliť za prezidentku ženu alebo prezidenta tmavej pleti. Chvalabohu, moje obavy sa ukázali ako neopodstatnené a s drvivým náskokom vyhral človek, ktorého voľba prinesie upokojenie aj na svetové finančné trhy a pozitívne by mohla ovplyvniť aj priebeh svetovej finančnej krízy. Som rád, že bol zvolený, ale nebude to mať ľahké.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Účet za voľby zaplatili milióny Američanov

Svet si už zvykol na to, že po každej americkej prezidentskej kampani médiá informujú, ako opäť padol rekord vo finančných prostriedkoch, ktoré tímy kandidátov zhromaždili a utratili v predvolebnom zápase. Tento rok táto suma v konečnom súčte prekročila miliardu dolárov. Dôvodom, prečo sa tohtoročný „finančný“ rok dostane do učebníc, je, že viac než dve tretiny tejto sumy získal jediný kandidát. „Demokrat Barack Obama získal zhruba toľko, koľko dali v roku 2004 dohromady Bush a Kerry,“ vysvetľuje Anthony Corrado z Brookings Institution.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Demokrati vyhrali boj o Senát

Demokratická strana si v Spojených štátoch po voľbách odhryzla väčšiu časť z koláča moci než predtým. Nielen že nový prezident bude demokrat, republikáni utrpeli zdrvujúcu porážku aj v boji o parlament. Ten je USA dvojkomorový a tvorí ho Senát a Snemovňa reprezentantov.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Obamov „New Deal“. Analytici pochybujú

Barack Obama zjavne nemal v predvolebnej kampani problém presadiť sa so svojím ekonomickým plánom. Ako sa ukazuje, aj vyhrať. Niektorí dokonca jeho námety práve v čase hospodárskej recesie označili za New Deal, keď poukazovali na paralelu s odvahou niekdajšieho prezidenta Franklina Roosevelta postaviť sa proti kríze z 30. rokov minulého storočia. Hoci sa Obama ujme úradu až o viac ako dva mesiace, jeho plán už teraz analytici spochybňujú. Podľa nich veľkolepé predstavy napumpovania peňazí do pokrivkávajúceho zdravotného systému, obnoviteľných zdrojov, kľačiacich bánk či vytvorenia nových pracovných miest nebude možné v plnej miere realizovať. „Je recesia. Štátny rozpočet to všetko neutiahne. A to, čo by mu mohlo pomôcť, chce Obama potlačiť,“ poznamenal napríklad podľa týždenníka The Economist prezident washingtonského American Petroleum Institute Jack Gerard.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Triumf Obamu nechal premiéra Fica chladným

Zvolenie demokrata a Afroameričana Baracka Obamu za 44. prezidenta USA privítali na Slovensku hlavne koaličné strany. Smer-SD, SNS aj ĽS-HZDS sa zhodli, že pre krajinu táto voľba znamená zásadnú zmenu. „Zvíťazil demokratický kandidát, Afroameričan – to všetko symbolizuje a signalizuje zmeny v politike USA. Na druhej strane som presvedčený, že Obama zvíťazil aj zásluhou arogantnej a hlúpej politiky svojho predchodcu Georgea W. Busha,“ vyhlásil líder národniarov Ján Slota.

Celý článok >>

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:51