Reuters
StoryEditor

Švédsko sa pripojí ku krajinám, ktoré sa rozhodli zrušiť protipandemické opatrenia

03.02.2022, 09:50
Autor:
ČTKČTK
Švédska premiérka rozhodnutie vlády zdôvodnila pomerne vysokou zaočkovanosťou v krajine a tiež väčšou znalosťou koronavírusového variantu omikron.

Švédsko budúci týždeň zruší väčšinu opatrení proti šíreniu koronavírusu, vrátane očkovacích pasov či obmedzenia hromadných akcií a skrátenej otváracej doby reštaurácií.

Podľa švédskej televízie SVT to dnes povedala premiérka Magdalena Anderssonová. Rovnaký krok už predtým oznámili aj ďalšie severské krajiny Dánsko a Nórsko.

"Je načase, aby sa Švédsko znovu otvorilo," vyhlásila na dnešnej tlačovej konferencii predsedníčka švédskej vlády. "Množstvo nákaz bude ešte nejaký čas vysoké, ale domnievame sa, že najhoršie následky epidémie už máme za sebou," dodala.

Premiérka rozhodnutie vlády zdôvodnila pomerne vysokou zaočkovanosťou v krajine a tiež väčšou znalosťou koronavírusového variantu omikron, ktorý kvôli svojej vysokej nákazlivosti spočiatku vyvolával veľké obavy. "Existuje teraz niekoľko medzinárodných štúdií, podľa ktorých spôsobuje menej závažné ochorenie," povedala Anderssonová.

V súčasnosti švédske opatrenia zahŕňajú očkovacie pasy, skrátenú otváraciu dobu reštaurácií a barov či obmedzenie počtu účastníkov na hromadných akciách.

Platnosť týchto reštrikcií skončí v stredu 9. februára a už opatrenia nebudú predĺžené. Naďalej ale budú platiť niektoré odporúčania, ako napríklad, aby sa ľudia nechali očkovať a aby zostali doma v izolácii, pokiaľ majú príznaky choroby, uviedla ministerka zdravotníctva Lena Hallengrenová.

​Ľudia, ktorí nie sú očkovaní, budú mať aj naďalej odporúčané vyhýbať sa miestam, kde sa zhromažďujú veľké davy. Vo Švédsku, ktoré má asi desať miliónov obyvateľov, pribúda denne okolo 35-tisíc nakazených. Švédsky zdravotnícky úrad o situácii v krajine rokoval v posledných dňoch s jednotlivými regiónmi.

"Domnievajú sa, že návrat očkovaných ľudí k normálnejšiemu spôsobu života zdravotnícky systém zvládne," povedala premiérka Anderssonová.

Zdravotnícky úrad tiež odporučil, aby Covid-19 prestal byť klasifikovaný ako choroba nebezpečná pre spoločnosť. O tom, či sa tak stane, musí rozhodnúť parlament.

01 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 02 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 03 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 04 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 05 - Modified: 2024-04-13 09:57:51 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:18