StoryEditor

Monica Lewinská pred voľbami uteká

15.01.2008, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Desať rokov od aféry, ktorá takmer zosadila bývalého prezidenta Billa Clintona z prezidentského kresla, sa meno aktérky príbehu Moniky Lewinskej z času na čas vracia na stránky novín. Dôvodom na terajší návrat je prezidentská kampaň podvedenej manželky Hillary Clintonovej. Lewinská sa však do nej rozhodne nechce zapliesť. V tom, ako môže "aféra Lewinská" ovplyvniť prezidentské ambície bývalej prvej dámy nepanuje jednota. No je pravdepodobné, že tému, ktorá je príbehom manželskej nevery a kauzou prezidenta, ktorý klamal pred národom i úradným vyšetrovateľom, skôr alebo neskôr využijú republikánski protivníci proti Hillary Clintonovej, najmä, ak získa nomináciu demokratov na prezidentku.
Neistota okolo Lewinskej
Isté je to, že kto by určite zarobil na volebnom neúspechu Clintonovej je samotná Lewinská. Jej meno a škandalózne udalosti s ním spojené by stratili na atraktívnosti a na štyridsaťročnú bývalú stážistku by sa mohlo pomaly zabúdať.
Bývalá stážistka sa úplne stiahla z verejného života. So žiadnym rozhovorom v súčasnom predvolebnom období vraj rozhodne nepočíta. "Pokiaľ by teraz vystúpila a povedala čokoľvek, čo by voľbu Hillary negatívne ovplyvnilo, budú obviňovať Moniku," povedala v rozhovore pre internetový magazín Timesonline priateľka Lewinskej Barbara Hutsonová, ktorá vystupuje ako jej hovorkyňa.
O tom, kde teraz jej blízka osoba žije a čo robí, Hutsonová mlčí. "Môže byť v Indii, rovnako sa skrývať na farme na americkom stredozápade," žartuje Hutsonová.
Aféra bola omyl
Médiá stratili stopu Lewinskej pred rokom, keď ukončila štúdiá sociálnej psychológie na prestížnej britskej vysokej škole London School of Ecnomics. Údajne sa potom v Británii snažila získať prácu. Niekoľkokrát ju videli v New Yorku a Los Angeles. "Snaží sa byť anonymná, ale nikdy nebude, hlavne pokiaľ sa Hillary stane prezidentkou. Deti, ktoré o nej nikdy nepočuli, ju teraz budú poznať, pretože jej meno sústavne vynášajú kvôli tomu, že Hillary kandiduje," sťažuje sa Hutsonová. O afére, ktorá sa stala, keď Monika mala len 21 rokov, povedala, že bola omylom.
Clintonova vláda sa podľa nej snažila poškodiť Moniku. Pod vplyvnom Clintonových ľudí vraj médiá pomenovali škandál Monicagate. Hutsonová hovorí, že všetko zvalili na ňu. "Prečo to nenazvali Clintongate?" rozhorčuje sa jej hovorkyňa.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 05:43