proruskí separatisti donbas tankReuters
StoryEditor

Ukrajina sa s povstalcami dohodla na výmene väzňov

23.12.2019, 16:00
Autor:
ČTKČTK
Výmena by mala prebehnúť do konca roka vo formáte všetkých za všetkých.

Ukrajina sa dnes na rokovaní s donbaskými povstalcami dohodla na podmienkach výmeny všetkých väzňov. Agentúre RIA Novosti to oznámil ruský delegát na rokovaní takzvanej kontaktnej skupiny Boris Gryzlov. Uzavretie dohody potvrdil aj Kyjev.

Výmena sa má podľa Gryzlova uskutočniť do konca roka vo formáte "všetci za všetkých". Dohoda, o ktorej obsahu takisto informovali donckí separatisti, bola dosiahnutá počas dnešného videokonferenčného hovoru kontaktnej skupiny, ktorá rokuje o podmienkach mierového urovnania donbaskej krízy.

Dojednanie doteraz viazlo na stanovisku Kyjeva, ktorý sa zdráhal pred prepustením zbaviť zajatcov obvinených zo spáchaných činov.

"Počas videokonferencie kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu na Donbase sa podarilo dosiahnuť dohodu o realizácii výmeny zadržiavaných osôb vo formáte všetci za všetkých do konca roka," uviedlo vo vyhlásení ministerstvo zahraničia takzvanej Doneckej ľudovej republiky, ktorú po roku 2014 vyhlásili proruskí separatisti v časti východoukrajinskej Doneckej oblasti.

"Podarilo sa tiež dohodnúť dokument, ktorý obsahuje záväzky oboch strán v tejto otázke," uvádza sa v dokumente s tým, že Ukrajina "garantovala, že prepustené osoby budú zbavené všetkých obvinení".

Výmenu potvrdila na facebooku aj hovorkyňa ukrajinskej delegácie na mierových rozhovoroch Darka Oliferová, o dosiahnutí dohody informoval vo vyhlásení tiež Martin Sajdik, šéf sprostredkovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Výmenu zajatcov, o ktorej obe znepriatelené strany rokovali už niekoľko rokov, dohodli pred dvoma týždňami na summite v Paríži predstavitelia takzvanej normandskej skupiny, ktorá združuje Ukrajinu, Rusko, Francúzsko a Nemecko. Vyzvali tiež na konečné zastavenie paľby na frontovej línii, čo sa však podľa správ z Donbasu doteraz nepodarilo.

Koľkých osôb sa má výmena zajatcov týkať, nie je úplne jasné. Podľa správ z Kyjeva a Moskvy má ísť o desiatky ľudí.

01 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:12