Reuters
StoryEditor

Erdogan oznámil, že Turecko vyšle vojakov do Líbye

26.12.2019, 10:14
Autor:
ČTKČTK
Erdogan navštívil Tunisko, kde rokoval o spolupráci na zabezpečenie pokoja zbraní v susednej Líbyi.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes oznámil, že plánuje vyslať vojakov do Líbye po tom, čo o to táto severoafrická krajina požiadala. Príslušný zákon bude podľa neho predložený parlamentu na jeho januárovom zasadnutí. Informovala o tom agentúra Reuters.

Erdogan v stredu navštívil Tunisko, kde rokoval o spolupráci na zabezpečenie pokoja zbraní v susednej Líbyi. Dnes v prejave turecký prezident uviedol, že Tunisko rovnako ako Ankara plánuje podporovať medzinárodne uznávanú vládu premiéra Faiza Sarrádža, ktorá sídli v Tripolise.

​Od zvrhnutia dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011 sa Líbya doteraz nespamätala z chaosu.

O vládu okrem mnohých ozbrojených skupín usilujú dva kabinety - ten na východe, za ktorým stojí samozvaná Líbyjská národná armáda (LNA) generála Chalífa Haftara, neuznáva vládu premiéra Sarrádža v Tripolise, ktorá má podporu OSN.

Turecká vláda podpísala koncom novembra sa Sarrádžovou vládou dve dohody - jednu o vojenskej spolupráci a druhú o hraniciach vo východnom Stredomorí, v ktorej si obe strany v mori vymedzili výlučne ekonomickej zóny.

Prvou dohodou Ankara znepokojila najmä Rusko, druhá vyvolala spor s Gréckom, gréckou časťou Cypru a s Egyptom kvôli zónam prieskumu a ťažby ropy a zemného plynu vo východnom Stredomorí.

Dohoda o vojenskej spolupráci má Sarrádžovej vláde pomôcť v boji proti LNA. Obe strany konfliktu totiž majú aj napriek embargo OSN vojenskú podporu iných štátov.

Turecko podporuje Sarrádžovu vládu, zatiaľ čo Egypt, Jordánsko či Spojené arabské emiráty podľa nedávnej správy expertov OSN podporujú Haftara.

Podľa neoficiálnych zdrojov podporuje Haftara aj Rusko. Erdogan o možnosti Turecka vyslať na pomoc Tripolisu vojakov hovoril už skôr v tomto mesiaci.

01 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 02 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 03 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 04 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov 05 - Modified: 2024-04-12 16:50:15 - Feat.: - Title: Reportér tureckej štátnej televízie utrpel v Pásme Gazy vážne zranenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 00:34