Wikimedia Commons/Matrixplay
StoryEditor

V Kazachstane padlo lietadlo so sto ľuďmi na palube. Zomrelo najmenej 12 z nich

27.12.2019, 06:11
Autor:
ČTKČTK
Lietadlo po odpútaní sa od dráhy vrazilo do betónového plotu a dvojposchodovej budovy.

Najmenej 12 mŕtvych si podľa najnovšej bilancie vyžiadalo letecké nešťastie pri meste Almaty v Kazachstane, kde sa dnes krátko po štarte zrútil do obývanej oblasti lietadlo miestnych aeroliniek so stovkou ľudí na palube. Po náraze do obytného domu sa rozlomilo. Oznámili to tlačové agentúry s odvolaním sa na miestne úrady. Najmenej 66 ľudí nehodu so zraneniami prežilo a 50 z nich skončilo v nemocnici. Zranených bolo aj deväť detí.

"Presné údaje o počte obetí a živých budú oznámené po ukončení záchrannej akcie," uviedlo ministerstvo vnútra. Úrady pôvodne informovali o 15 mŕtvych, potom ale tento údaj znížili s odkazom na počiatočný zmätok. Na mieste zasahovala skoro tisícka záchranárov a desiatky sanitiek.

Lietadlo spoločnosti Bek Air na linke z najväčšieho kazašského mesta Almata do hlavného mesta Nur-Sultan pri vzlete stratilo výšku, prerazilo betónové ohradenie a narazilo do dvojpodlažnej budovy, uviedol výbor pre civilné letectvo, spadajúce pod ministerstvo dopravy. Horieť ale stroj nezačal. Príčiny nehody má objasniť komisia na čele s predsedom vlády.

Jedna zo svedkýň, ktorá bola na palube, miestnemu spravodajskému serveru Tengrinews povedala, že ako stroj začal strácať výšku, začula "hrozivý zvuk". "Lietadlo sa naklonilo. Bolo to ako vo filme: ľudia kričali a plakali," uviedla žena. Ďalší zo svedkov povedal, že lietadlo sa krátko po štarte začalo triasť. "V jednom okamihu sme začali padať, ale nie vertikálne, ale v sklone. Zdalo sa, že piloti nad strojom stratili kontrolu," uviedol muž.

Na palube lietadla, ktoré sa podľa agentúry Reuters po dopade rozdelilo na polovicu, bolo podľa upresnených údajov letiska päť členov posádky a 93 cestujúcich; pôvodne sa hovorilo o 95 pasažieroch. Stroj typu Fokker 100 o 7:05 miestneho času (02:05 SEČ) zmizol z obrazoviek radarov a zrútil sa za hranicami letiska.

V Almate bolo podľa agentúry AP v tej dobe jasno a teploty mierne pod nulou. Podľa reportéra agentúry Reuters, ktorý sa na miesto nešťastia vydal krátko po páde lietadla, ale bola v oblasti hustá hmla. Prezident Kassym-Jomart Tokayev vyjadril sústrasť pozostalým a prisľúbil pomoc aj prísne potrestanie vinníkov katastrofy.

Kazašské úrady až do objasnenia katastrofy pozastavili lety aeroliniek Bek Air aj lietadiel typu Fokker 100, napísala agentúra Interfax. Výrobca lietadiel Fokker podľa AP v roku 1996 skrachoval a spomínaný typ lietadla sa prestal vyrábať rok potom. Lietadlo, ktorý dnes havarovalo, naposledy dostalo osvedčenie o spôsobilosti v máji 2019.

01 - Modified: 2024-03-11 07:49:12 - Feat.: - Title: Päť osôb prišlo o život pri páde malého lietadla vo Virgínii 02 - Modified: 2024-02-02 09:18:15 - Feat.: - Title: Ukrajina žiada Rusko o vydanie tiel zajatcov, ktorí údajne boli na palube havarovaného lietadla 03 - Modified: 2024-01-31 15:36:05 - Feat.: - Title: Lietadlo s ukrajinskými vojnovými zajatcami zostrelil systém Patriot, tvrdí Putin 04 - Modified: 2024-01-28 15:15:52 - Feat.: - Title: Pristátie skomplikoval silný vietor. Havária ľahkého lietadla v Belgicku si vyžiadala dve obete 05 - Modified: 2024-01-06 08:39:38 - Feat.: - Title: Semirov parťák z Kobry 11 zahynul pri tragickej nehode. Pri páde lietadla zomreli aj jeho dve malé dcéry
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:49