Reuters
StoryEditor

Časť Austrálie vyhlásila pre požiare stav núdze. Zhorela už oblasť väčšia ako Slovensko

02.01.2020, 09:54
Autor:
ČTKČTK
Oheň v oblasti zúri už niekoľko týždňov a podľa dnešného vyjadrenia úradov im len od pondelka podľahlo osem ľudí a 18 ďalších je nezvestných.

Z juhovýchodu Austrálie úrady kvôli rozsiahlym požiarom evakuujú tisíce ľudí, po krátkom ochladení sa totiž v sobotu očakávajú vysoké teploty a silný vietor.

Štát Nový Južný Wales kvôli tomu vyhlásil stav núdze, informovali médiá. Oheň v oblasti zúri už niekoľko týždňov a podľa dnešného vyjadrenia úradov im len od pondelka podľahlo osem ľudí a 18 ďalších je nezvestných.

"Prioritou dneška je boj s ohňom a evakuácia, je potreba dostať ľudí do bezpečia," citovala agentúra Reuters austrálskeho premiéra Scotta Morrisona. "Časti Viktórie aj Nového Južného Walesu oheň úplne zničil, (ľudia) prišli o elektrinu aj možnosti komunikácie," dodal Morrison.

Chladnejšie počasie na prelome roka pomohlo hasičom v boji s požiarmi, ľudia si mohli doplniť zásoby potravín a vody. Pri supermarketoch a na benzínových pumpách sa vytvorili fronty, na znovuotvorených diaľniciach vysoké počty presúvajúcich sa ľudí spôsobili dopravné zápchy.

Podmienky budú zlé

Cez víkend sa očakáva, že teploty znovu presiahnu 40 stupňov Celzia. "Je tu veľká šanca, že podmienky budú v sobotu rovnako zlé alebo ešte horšie (ako v utorok)," uviedol zástupca hasičov z Nového Južného Walesu Rob Rogers.

V pondelok a utorok zomreli kvôli požiarom štyria ľudia, na silvestrovský večer požiare uväznili tisíce turistov i miestnych na plážach. Podľa úradov oheň v štátoch Viktória a Nový Južný Wales tento týždeň zničil 381 domov a spôsobil početné výpadky elektriny, telefonického spojenia a internetu.

Nariadili evakuáciu

Úrady v Novom Južnom Walese dnes ráno turistom nariadili opustiť približne 250 kilometrov veľkú oblasť pozdĺž obľúbeného južného pobrežia, píše agentúra AP. Podľa oblastného ministra pre dopravu Andrewa Constance je to "najväčší hromadný presun ľudí z regiónu, aký (štát) kedy zažil".

Z pobrežného mesta Mallacoota v štáte Viktória, ktoré leží asi 400 kilometrov východne od Melbourne, evakuuje okolo 500 ľudí loď austrálskeho námorníctva.

Požiar tam v utorok na plážach uväznil vyše 4000 ľudí, úradom sa odvtedy podarilo poskytnúť im jedlo, vodu, palivo i lekársku pomoc.

"Myslíme si, že je tam zhruba 3000 turistov a 1000 miestnych. Nie všetci z nich budú chcieť odísť a všetci naraz sa do plavidla nezmestia," uviedol premiér štátu Viktória Daniel Andrews.

Najhoršie požiare

Austrália v letných mesiacoch zápasí s požiarmi každoročne, ich skorý nástup a rozsah z nich však podľa úradov teraz urobil tie najhoršie zaznamenané.

Zhorelo zhruba päť miliónov hektárov pôdy, čo je oblasť väčšia ako Slovensko, najmenej 17 ľudí zomrelo a zničených bolo cez 1300 domov.

01 - Modified: 2024-04-24 09:19:46 - Feat.: - Title: Austrálsky súd predĺžil platnosť zákazu videí z útoku na biskupa na platforme X 02 - Modified: 2024-04-24 08:17:27 - Feat.: - Title: V Austrálii po raziách zadržali osoby napojené na mladíka, ktorý útočil v kostole 03 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney 04 - Modified: 2024-04-19 16:09:59 - Feat.: - Title: V austrálskom Torresovom prielive zabil krokodíl 16-ročného chlapca 05 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 05:40