StoryEditor

NATO pozastavuje výcvikovú misiu v Iraku. Môže sa to dotknúť aj Slovákov

04.01.2020, 11:34
Autor:
ČTKČTK
Cieľom misie je výcvik irackých bezpečnostných síl na to, aby dokázali zamedziť návratu teroristickej organizácie Islamský štát.

Severoatlantická aliancia po smrti iránskeho generála Kásema Solejmáního v Iraku pozastavuje svoju výcvikovú misiu v tejto krajine. Podľa agentúry AFP to dnes oznámil hovorca NATO Dylan White.

Jej cieľom je výcvik irackých bezpečnostných síl na to, aby dokázali zamedziť návratu teroristickej organizácie Islamský štát.

"Misia pokračuje, ale výcviková činnosť bola v túto chvíľu pozastavená," uviedol White. Dodal, že generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg po zabití Solejmáního telefonicky hovoril s americkým ministrom obrany Markom Esperom.

V Iraku sa momentálne nachádza aj sedem slovenských vojakov. "Doteraz plnili predovšetkým úlohy v oblasti výcviku a poradenstva miestnych bezpečnostných síl vo výcvikových strediskách," vysvetlil rezort obrany.

Ako ďalej uviedlo ministerstvo, vojaci sú v poriadku a pripravení na prípadnú evakuáciu v súvislosti s pozastavením výcvikovej misie. 

“O situácii sme pravidelne informovaní, samozrejme platí, že bezpečnosť našich vojakov je pre nás na 1. mieste,” zdôraznil minister obrany Peter Gajdoš.

Cieľom misie NATO, na ktorej sa od predminulého októbra podieľa niekoľko stoviek vojakov, je výcvik irackých bezpečnostných síl na to, aby dokázali zamedziť návratu teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Solejmání, ktorý velil oddielom Kuds, zomrel v piatok pri raketovom útoku z amerického dronu pri letisku v Bagdade. Spolu s ním prišiel o život okrem ďalších ľudí tiež zástupca veliteľa vplyvných irackých milícií Abú Mahdí Muhandis. Teherán varoval, že atentát na Solejmáního sa rovná vyhláseniu vojny a jeho odpoveď na neho bude tvrdá.

Aj koalícia proti IS vedená Spojenými štátmi po piatkovom útoku podľa AFP obmedzila svoje operácie a posilnila bezpečnostné opatrenia na základniach v Iraku.

01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 03 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 04 - Modified: 2024-04-14 13:47:46 - Feat.: - Title: Irak vyzval na zníženie napätia na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-14 11:25:15 - Feat.: - Title: NATO označilo útok Iránu na Izrael za "eskaláciu" a tiež vyzvalo na zdržanlivosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:47