StoryEditor

Američania údajne odchádzajú z Iraku. Minister obrany to poprel

06.01.2020, 20:01
Autor:
ČTKČTK
Washington podľa neho ani nevydal príkaz na prípravu presunu vojsk.

Americký minister obrany Mark Esper dnes poprel správy, že Spojené štáty sa chystajú stiahnuť svoje jednotky z Iraku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Správa o odchode medzinárodnej koalície pôsobiacej pod velením USA z blízkovýchodnej krajiny sa objavila dnes večer v súvislosti s listom amerického veliteľa koaličných síl, generála Williama Seelyho adresovaným vysokému predstaviteľovi irackého ministerstva obrany.

Šéf amerického zboru náčelníkov štábov Mark Milley následne uviedol, že list je pravý, ale išlo o nešikovne formulovanú pracovnú verziu.

"Neprijali sme žiadne rozhodnutie opustiť Irak," uviedol Esper. "Ten list odporuje našej súčasnej pozícii," dodal.

"Neviem, čo je to za list ... Snažíme sa zistiť, odkiaľ pochádza, čo to je. Nepadlo však žiadne rozhodnutie o tom, že opustíme Irak. Bodka," vyhlásil šéf Pentagonu s tým, že USA len plánujú isté presuny svojich vojakov .

"Zle zvolené slová, naznačujú stiahnutia (vojsk). To sa však nedeje," citovali agentúry Reuters a AFP predsedu zboru náčelníkov štábov Milleyho, ktorého funkcia je najvyššia v americkej armáde. Cieľom listu bolo podľa neho iba upozorniť na plánovaný zvýšený pohyb jednotiek.

"Pane, z úcty k zvrchovanosti Irackej republiky a v súlade s požiadavkou irackého parlamentu a premiéra, preskupí v najbližších dňoch a týždňoch CJTF-OIR (koalícia zriadená na boj proti Islamskému štátu) svoje sily, aby sa pripravila na ďalší pohyb," uviedol generál Seely v nepodpísanom liste, ktorého fotografia sa dostala do médií. Adresátom bol Abdal Amír z irackého ministerstva obrany.

Agentúra Reuters napísala, že pravosť listu jej potvrdil iracký vojenský zdroj, podľa agentúry AFP autenticitu listu potvrdili americký aj iracký vojenský zdroj a list bol doručený.

"Rešpektujeme vaše zvrchované rozhodnutie týkajúce sa nášho odchodu," citujú agentúry zo Seelyho listu. Uvádza sa v ňom tiež, že koalícia musí podniknúť určité opatrenia zaisťujúce, že odsun z Iraku bude bezpečný.

Iracký parlament v nedeľu poveril vládu, aby zabezpečila odchod zahraničných vojsk z krajiny. Viedol ho k tomu piatkový americký útok, pri ktorom v Bagdade zomrel iránsky generál kase Solejmání a člen velenia irackých milícií Abú Mahdí Muhandis. Irak to označil za porušenie štátnej zvrchovanosti.

List amerického generála hovorí o väčšej prevádzke vrtuľníkov nad Bagdadom. Podľa svetových tlačových agentúr nad irackou metropolou sa dnes večer pohyboval zvýšený počet helikoptér.

01 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 02 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 03 - Modified: 2024-04-23 11:22:31 - Feat.: - Title: Americký nápojový gigant PepsiCo zvýšil tržby aj zisk. Svetové predaje prekonali očakávania 04 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 05 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:03