Reuters
StoryEditor

V Teheráne sa zrútilo ukrajinské lietadlo. Nikto z takmer 180 ľudí na palube neprežil

08.01.2020, 06:02
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Príčinou havárie lietadla boli pravdepodobne technické problémy.

Haváriu lietadla ukrajinských aerolínií, ktoré sa v stredu zrútilo v iránskej metropole Teherán, nikto neprežil. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie iránskeho Červeného polmesiaca.

"Je očividne nemožné, aby boli cestujúci" z linky PS-752, "nažive", citovala nemenovaného predstaviteľa iránskeho Červeného polmesiaca agentúra ISNA.

Ukrajinský premiér Olexij Hončaruk uviedol, že na palube stroja sa zrejme nachádzalo 167 cestujúcich a deväť členov posádky.

Podľa správ iránskych médií sa jedna z tzv. čiernych skriniek - záznamník letových údajov z havarovaného Boeingu 737 - našla na mieste nehody neďaleko Teheránu. Zariadenie bolo odovzdané príslušným iránskym úradom, informovala agentúra TASS.

Technická porucha

Iránska tlačová agentúra Fars predtým uviedla, že príčinou havárie lietadla boli pravdepodobne technické problémy. Agentúra DPA však poznamenala, že nie je jasné, ako úrady tak skoro po zrútení stoji dospeli k záveru, že je príčinou technická porucha.

Lietadlo typu Boeing 737-800 spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) smerujúce do ukrajinskej metropoly Kyjev sa zrútilo na predmestí Teheránu krátko po vzlete z Medzinárodného letiska imáma Chomejního.

Podľa internetovej stránky Flightradar24 stroj odštartoval z Teheránu o 03.42 h SEČ. Posledné údaje z jeho paluby zaznamenalo riadenie letovej prevádzky o 03.44 h SEČ.

Američania pozastavili lety nad Iránom

Médiá špekulovali možnej súvislosti nešťastia s eskaláciou napätia medzi Iránom a Spojenými štátmi. Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) v utorok zakázal americkým leteckým spoločnostiam operovať vo vzdušnom priestore nad Irakom, Iránom, Ománským zálivom a Perzským zálivom.

Úrad tak urobil po tom, čo Irán v noci na dnes raketami zaútočil na iracké základne s americkými a ďalšími koaličnými vojakmi.

Zelenskyj potvrdil obete

Smrť všetkých ľudí na palube stroja ukrajinských aeroliniek UIA potvrdil základe predbežných zistení ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

"Úprimnú sústrasť príbuzným a priateľom všetkých pasažierov a posádky," uviedol podľa agentúry Unian. Dodal, že ukrajinský zastupiteľský úrad v Teheráne zisťuje informácie o okolnostiach tragédie a snaží sa získať zoznam cestujúcich. Na mieste nešťastia je ukrajinský konzul.

Lietadlo zhorelo

Podľa šéfa iránskych záchranárov lietadlo po zrútení horelo, a preto nebolo možné pristúpiť k záchranným prácam. Na mieste pritom bolo najmenej 22 sanitiek, štyri záchranárske autobusy aj vrtuľník.

Ruské médiá informovali, že stroj najväčších ukrajinských aeroliniek UIA (ruská skratka MAU) bol na ceste z Teheránu do Kyjeva a zrútil sa krátko po štarte.

Hovorca spoločnosti Boeing Michael Friedman agentúre AP povedal, že firma o správach z Iránu vie a zháňa ďalšie informácie. Boeing, podobne ako iní výrobcovia lietadiel, v podobných prípadoch asistuje pri vyšetrovaní.

V tomto prípade by však pomôcť mohla brániť americká politika sankcií voči Iránu po tom, čo administratíva prezidenta Donalda Trumpa v roku 2018 jednostranne odstúpila od jadrovej dohody s Iránom.

01 - Modified: 2024-04-16 17:01:47 - Feat.: - Title: Ukrajina eviduje viac než 37-tisíc nezvestných. Pravdepodobne ich však je oveľa viac 02 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 03 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 04 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 05 - Modified: 2024-04-16 18:00:00 - Feat.: - Title: Spolupráca je aj reč skutkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 00:28