StoryEditor

Netanjahu pohrozil Iránu "drvivým úderom" v prípade útoku na Izrael

08.01.2020, 10:51
Autor:
TASRTASR
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pochválil amerického prezidenta Donalda Trumpa, že v prípade Solejmáního "konal rýchlo, odvážne a rozhodne".

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil Iránu "drvivým úderom" v prípade, ak by sa pokúsil zaútočiť na Izrael. Jeho varovanie zaznelo po stredajšom iránskom raketovom útoku na dve vojenské základne v Iraku, na ktorých sú umiestnení americkí a spojeneckí vojaci.

Útok bol odvetou za zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního, ktorý zahynul pri minulotýždňovom americkom útoku v Iraku.

​"Ktokoľvek na nás zaútočí, dostane drvivý úder," vyhlásil Netanjahu na konferencii v Jeruzaleme. Izraelský premiér zároveň označil zabitého iránskeho generála za "hlavného šéfa teroristov". Solejmání velil jednotkám Kuds iránskych revolučných gárd, ktoré vykonávajú operácie v zahraničí.

"Kásem Solejmání bol zodpovedný za nespočetné úmrtia nevinných ľudí, destabilizoval mnohé krajiny, rozosieval strach, utrpenie a bolesť a plánoval ešte oveľa horšie veci," uviedol predseda izraelskej vlády.

Podľa neho bol Solejmání "strojcom a hnacou silou teroristickej kampane", ktorú Irán vedie vo viacerých oblastiach Blízkeho východu aj inde vo svete.

Netanjahu preto pochválil amerického prezidenta Donalda Trumpa, že v prípade Solejmáního "konal rýchlo, odvážne a rozhodne".

Spojené štáty a ich regionálni spojenci sú v stave vysokej pohotovosti pre obavy z odvetných akcií Iránu.

​Mimoriadne obavy má práve Izrael, ktorý má s Iránom dlhodobo vyhrotené vzťahy.
Popredný iránsky predstaviteľ v pondelok varoval, že Irán zaútočí na izraelské mestá Haifa a Tel Aviv, ak Spojené štáty podniknú ďalšie vojenské operácie voči Teheránu.

Kásema Solejmáního zabili v noci na 3. januára americké sily pri útoku dronom neďaleko letiska v irackej metropole Bagdad. Operáciu nariadil prezident Trump, ktorý Solejmáního obvinil z prípravy útoku na amerických diplomatov a vojakov v Iraku. Irán za to prisľúbil "tvrdú odplatu".

01 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 02 - Modified: 2024-04-18 15:09:15 - Feat.: - Title: Blízky východ je na pokraji totálneho konfliktu, varoval Guterres. Odsúdil izraelské operácie 03 - Modified: 2024-04-18 05:21:28 - Feat.: - Title: Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. K zdržanlivosti ho vyzvali viaceré štáty 04 - Modified: 2024-04-18 04:46:49 - Feat.: - Title: EÚ uvalí nové sankcie na iránskych výrobcov dronov a striel 05 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:05