Reuters
StoryEditor

Trump potvrdil, že pri iránskom útoku nikto nezahynul

08.01.2020, 16:40
Autor:
ČTKČTK
Útok na americké základne bol podľa Trumpa bez obetí. Iránci tvrdia, že útok zabil 80 Američanov.

Pri nočnom iránskom raketovom útoku na základne v Iraku nebol zabitý žiadny Američan ani Iračan. Vyhlásil to dnes v Bielom dome americký prezident Donald Trump.

Vo svojom vystúpení obhajoval americký útok, pri ktorom bol v Bagdade v piatok zabitý iránsky generál Kásem Solejmání a kvôli ktorému Iránci podnikli odvetnú akciu.

Plánované útoky

Podľa Trumpa plánoval Solejmání nové útoky na americké ciele a jeho likvidácia je významným posolstvom určeným teroristom.

Prezident vo svojom vystúpení kritizoval politiku Teheránu, ktorú podľa neho svet toleroval príliš dlho. Je pripravený uvaliť na Irán nové sankcie, ak Teherán svoje správanie nezmení. Má v pláne tiež požiadať Severoatlantickú alianciu o väčšiu angažovanosť na Blízkom východe.

"To, že máme tak skvelú armádu a vybavenie, neznamená, že to musíme použiť. Nechceme to použiť. Sila Ameriky, a to ako vojenská, tak ekonomická, je najlepším odstrašujúcim prostriedkom," vyhlásil Trump. Tlačové agentúry si všímajú to, že prezident nepripojil žiadnu ďalšiu konkrétnu hrozbu na adresu Iránu.

Odstúpenie od dohody

Trump si želá, aby zvyšné signatárske krajiny dohody o iránskom jadrovom programe nasledovali USA a od tohto dohovoru s Teheránom odstúpili. "Musíme spolupracovať a vyjednať s Iránom dohodu, ktorá svetu zabezpečí väčšiu bezpečnosť a vďaka ktorej bude svet miestom mieru," vyhlásil prezident.

USA od dohody odstúpili v roku 2018 a obnovili potom protiiránske sankcie. Najmä európski signatári sa snažia dohodu udržať pri živote, aj keď Irán ju už prestáva dodržiavať. Trump pritom dnes zopakoval svoje tvrdenia z minulosti a povedal, že "Iránu nebude dovolené mať jadrovú zbraň".

Irán v noci na dnes zaútočil v Iraku na dve základne používané americkými vojakmi. Iránci tvrdia, že útok zabil 80 Američanov, ale ničím to nepodložili.

Raketový útok označili za odvetu za likvidáciu Solejmáního, ktorého zabil americký dron v piatok v Bagdade. Irak protestoval ako proti tomuto americkému útoku, tak proti iránskej odvete; v oboch prípadoch hovorí o porušený irackej zvrchovanosti.

01 - Modified: 2024-04-14 13:47:46 - Feat.: - Title: Irak vyzval na zníženie napätia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-03-24 18:05:15 - Feat.: - Title: Islamský štát je v Iraku stále hrozbou, uviedla americká veľvyslankyňa v Bagdade 03 - Modified: 2024-03-10 17:57:31 - Feat.: - Title: Irak repatrioval 625 osôb zo sýrskeho tábora Haul, kde žijú aj rodiny džihádistov 04 - Modified: 2024-02-18 20:07:06 - Feat.: - Title: Teherán po útokoch na Američanov vyzval spriaznené milície k zdržanlivosti, píšu médíá 05 - Modified: 2024-02-15 20:58:51 - Feat.: - Title: Rodinu vodcu Islamského štátu Bagdádího repatriovali do Iraku, budú ju vypočúvať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:21