StoryEditor

Irán vyhnal z krajiny diplomata aj novinára

06.01.2008, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Iránske úrady sa rozhodli vyhostiť nemeckého diplomata za údajné "nediplomatické správanie". Aj keď Teherán podrobne nevysvetlil dôvody svojho konania, špekuluje sa, že by tento krok mohol byť reakciou na nemecké vyhostenie iránskeho konzulárneho atašé. Ten musel odísť z Nemecka minulý rok. Irán na celú udalosť reagoval len stroho. "Zodpovedné orgány uznali, že táto osoba bola zapojená do nediplomatického správania a musí opustiť Irán," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Mohammad Alí Hosejní.
Nemecký týždenník Der Spiegel napísal, že iránsky diplomat identifikovaný ako Mohraramalí D, vraj vtedy kontaktoval špecializovanú firmu z Bavorska v snahe kúpiť od nej komponent používaný pri obohacovaní uránu. Ten je kľúčovým prvkom jadrového programu, o ktorého rozvoj sa Irán usiluje. V sobotu Irán odmietol bez vysvetlenia obnoviť vízum britskému novinárovi a donútil ho opustiť krajinu. Jeho zamestnávateľa, denník Guardian, požiadal, aby navrhol nového spravodajcu. Dôvody nepredĺženia víz novinárovi však Teherán nevysvetlil.
Guardian tvrdí, že iránske úrady už minulý rok hrozili Angličanovi deportáciou, pretože neboli spokojné s jeho reportážami. Ochrancovia ľudských práv aj diplomati upozorňujú, že v islamskom štáte sa podnikajú rozsiahle kroky proti ľudom vyjadrujúcim iné názory. Teheránske úrady však toto popierajú.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:41