Reuters
StoryEditor

Do Iránu prestanú tiecť miliardy dolárov. Spojené štáty uvalili na krajinu nové sankcie

10.01.2020, 16:11
Autor:
TASRTASR
Sankcie namierené proti vysokopostaveným predstaviteľom a oceliarskemu priemyslu oznámili v piatok vo Washingtone.

Spojené štáty uvalili na Irán ďalšie ekonomické sankcie po tom, ako iránske sily podnikli tento týždeň raketový útok na amerických vojakov v Iraku.

Sankcie namierené proti iránskym predstaviteľom a priemyslu oznámili v piatok vo Washingtone americkí ministri zahraničných vecí financií - Mike Pompeo a Steven Mnuchin -, informovali svetové tlačové agentúry DPA, AP a AFP.

Podľa ministrov sa budú tieto opatrenia týkať ôsmich vysokopostavených predstaviteľov Iránu zapojených do "destabilizujúcich" aktivít na Blízkom východe, ako aj do uvedeného raketového útoku.

Prezident Spojených štátov Donald Trump tiež podľa Mnuchina vydá výkonné nariadenie, ktorým uvalí sankcie na kohokoľvek, kto sa angažuje v iránskych sektoroch textilného, výrobného či ťažobného priemyslu. Samostatné sankcie sa budú týkať sektorov hutníctva a oceliarstva.

"V dôsledku týchto krokov príde iránsky režim o podporu v hodnote miliárd dolárov," vyjadril sa minister financií.

Trumpova vláda už predtým obnovila všetky sankcie voči Iránu, od ktorých Spojené štáty ustúpili na základe dohody o obmedzení iránskeho jadrového programu z roku 2015. Spôsobila tak Teheránu výrazné ekonomické ťažkosti vrátane zníženia vývozu ropy na historické minimum, uviedla AP.

Trump oznámil ešte štvrtok bez uvedenia podrobností, že Spojené štáty rozširujú svoje sankcie voči Iránu.

Iránske revolučné gardy vypálili v stredu v skorých ranných hodinách miestneho času rakety na dve základne v irackých provinciách Anbár a Arbíl, kde sa nachádzajú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl. Útok bol odvetou za minulotýždňové zabitie iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního pri cielenom útoku americkej armády blízko letiska v hlavnom meste Iraku.

Iránski predstavitelia prisľúbili za usmrtenie Solejmáního "tvrdú odplatu". Trump zase v stredu varoval Irán, že Spojené štáty naň uvalia nové sankcie, ak "okamžite nezmení svoje správanie", pričom špecificky poukázal na iránsky jadrový program a "podporu terorizmu".

Minister Pompeo v piatok pred novinármi zopakoval, že Solejmání plánoval bezprostredne hroziaci "veľkorozmerný útok proti americkým záujmom" na Blízkom východe.

Spojené štáty podľa neho získali "špecifické informácie" o tomto pláne, ktorého terčom mali byť objekty ako veľvyslanectvá či vojenské základne "po celom regióne", informovala agentúra AFP.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:27