StoryEditor

VIDEO: V Arabskom mori došlo k incidentu medzi ruskou loďou a americkým torpédoborcom

10.01.2020, 18:40
Autor:
ČTKČTK
Z amerického torpédoborca vypálili varovné strely. Ruská vojenská loď na poslednú chvíľu zmenila kurz.

Loď ruského námorníctva sa priblížila vo štvrtok v Arabskom mori až na 60 metrov k americkému torpédoborcu. Oznámili to dnes zástupcovia americkej piatej flotily, ktorá má veliteľstvo v Bahrajne.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že americké plavidlo porušilo medzinárodné námorné pravidlá. Podľa amerického námorníctva sa ruské plavidlo približovalo k americkému torpédoborcu Farragut a americká loď bola nútená vypáliť varovné strely a požiadať ruskú posádku, aby zmenila kurz.

Ruská loď najskôr odmietla, ale nakoniec kurz zmenila, takže sa vzdialenosť medzi plavidlami opäť zväčšila, uvádza sa vo vyhlásení piatej flotily. Američania z Farragutu vypálili päť krátkych striel, čo je námorný signál pre hroziacu kolíziu alebo nebezpečenstvo.

Piata flotila dohliada na operácie námorníctva na Blízkom východe.

"Vo štvrtok 9. januára sa k americkému torpédoborcu Farragut, ktorý vykonával rutinné operácie, rýchlo priblížilo plavidlo ruského námorníctva. Farragut vypálil päť striel a požiadal ruskú loď o zmenu kurzu. Ruská loď najskôr odmietla, ale nakoniec kurz zmenila a lode sa od seba vzdialili. Prudké priblíženie lode zvýšilo riziko zrážky, americké námorníctvo je vycvičené zasiahnuť profesionálnym spôsobom," uvádza sa vo vyhlásení piatej flotily.

Podľa stanice CNN sa ruské plavidlo priblížilo na 60 metrov.

Ruské ministerstvo obrany vydalo vlastné vyhlásenie, v ktorom obvinilo posádku torpédoborca ​​z neprofesionality a vážneho porušenia pravidiel. Podľa neho Farragut skrížil cestu ruskej lodi a ministerstvo to označilo za neprofesionálny čin a "zámerné porušenie medzinárodných námorných noriem".

Ruskej a americkej lodi hrozila zrážka aj vlani v júni, keď sa ruské plavidlo Admirál Vinogradov priblížilo len asi na 30 metrov k americkej vojenskej lodi Chancellorsville vo Filipínskom mori.

Americká posádka musela zaradiť spiatočný chod motorov, aby sa vyhla kolízii. Ruská armáda obvinila posádku amerického plavidla, že náhle zmenila kurz a skrížila Rusom trasu.

01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 05 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:57